Z dohody WTO o levných lécích získá nejvíc Indie

2. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Indický farmaceutický průmysl významně vytěží z dohody Světové obchodní organizace (WTO), na jejímž základě budou moci nejchudší země světa dovážet levné verze patentových léčiv, shodují se odborníci...


Hodnota celkové farmaceutické produkce v Indii dosahuje 24 miliardy dolarů ročně, přičemž levné generické přípravky tvoří přibližně pětinu této částky. Indie je tak hlavním světovým výrobcem levných verzí patentových léků.

Největší zisky mohou očekávat indičtí výrobci Ranbaxy Laboratories, Reddy's Laboratories a Cipla, uvedl deník International Herald Tribune. „Lze předpokládat, že hodnota akcií těchto tří firem výrazně poroste,“ potvrdil listu ekonom Sandžáj Paniker z brokerské společnosti Darashaw.

Současná hodnota akcií firmy Ranbaxy, která nyní dosahuje 1001,2 rupie (21,9 dolaru), se podle něj velmi rychle zvýší na 1200 rupií. Akcie všech těchto firem rostly postupně už od května, kdy se začalo spekulovat, že WTO dohodu o dovozech levných léků zřejmě schválí.

Africké země čekají na dovozy levných léků

Rozvojové země, které čelí závažným onemocněním a epidemiím, jako je AIDS, malárie nebo tuberkulóza, měly doposud možnost obcházet patentovou ochranu a mohly svým pacientům poskytovat levnější generické verze originálních léků. Tyto preparáty bylo ale možné objednávat pouze od domácích výrobců.

Nejchudší a zároveň nejpostiženější africké země, mimo jiné Rwanda, Tanzánie nebo Zimbabwe, byly o tuto možnost ochuzeny, protože nemají vlastní farmaceutický průmysl.

„Nyní budeme moci vyvážet léky proti AIDS do celé řady afrických zemí, což zatím nebylo možné,“ uvedl prezident třetí největší indické farmaceutické firmy Cipla Jusuf Hámid v deníku New Delhi Times. „Z dohody budou těžit všichni velcí výrobci generik,“ dodal Hámid. Vedle Indie je to například i Brazílie.

O dohodě umožňující vývozy generik jednala WTO neúspěšně už loni v prosinci. AIDS, malárii a tuberkulóze za tuto dobu podlehlo 2,2 miliónu lidí, odhadla Světová zdravotnická organizace.

Odborníci varují před padělky

Regulační orgány, farmaceutické firmy, podnikatelé i dodavatelé budou ale muset dbát, aby se k pacientům dostávaly skutečně jen kvalitní přípravky, upozorňují odborníci.

„Bez ohledu na pokrok, jehož medicína v posledních 50 letech dosáhla, se v mnoha případech nedaří životy pacientů zachránit,“ uvedl ředitel bombajské nemocnice ICC Lalit Gojal.

Osobně to zčásti přičítá mimo jiné i padělaným lékům. Na padělky připadá podle něj asi desetina farmaceutického obratu v Indii.

Inspektoři Zdravotnické asociace provedli v Dillí v červenci roku 2001 kontrolu 53 vzorků léků, které měly být kopiemi originálů od renomovaných firem.

„Devět z těchto přípravků neobsahovalo vůbec žádné potřebné léčebné složky a ve čtyřech dalších byly zjištěny jen ve velmi malém množství,“ uvedl v ruském deníku Finansovyje Izvestija prezident Indické asociace výrobců léčiv Jogin Majmudar.

Sabina Kunešová, Hospodářské noviny, 2.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?