Z kardiocentra zmizí jedna ze soukromých firem

28. 4. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Znovu na seznam špičkových pracovišť by se mohlo dostat pardubické kardiocentrum, které o tuto čest přišlo počátkem letošního roku. Kvůli neshodám se soukromými subjekty, jež kardiologii zajišťovaly, k tomuto kroku sáhl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nyní však bude nově kardiologickou péči Pardubická krajská nemocnice zajišťovat společně s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové a společností Artur Koblitz.


Hlasujte v anketě na www.Zdravi.Euro.cz. Měl by premiér Petr Nečas odvolat ministra zdravotnictví Leoše Hegera?

Zdravotnickému zařízení to mimo jiné umožní také získat pozdržené dotace z Evropské unie, na které z důvodu vyřazení ze seznamu nemělo nárok. Podle náměstka hejtmana Romana Línka by se zařízení na seznam mělo vrátit koncem letošního roku. „Cesta k dotacím by tak měla být opět otevřená,“ uvedl. Naopak soukromá společnost Kardio - Troll, která dosud zajišťovala část kardiologických výkonů, v pardubické nemocnici skončí. Pro krajskou nemocnici prý bude nové uspořádání výhodnější. „Zvýší se nájemné společnosti Artur Koblitz a ta poskytne také dotaci na lůžkové oddělení, které slouží pro pacienty celé kardiologie,“ upřesnila radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová. Smlouva bude platná na dobu pěti let, což umožní získat až 80 milionů korun na modernizaci přístrojového vybavení kardiologie. Podle dohody by se společnost měla zavázat také k tomu, že bude vychovávat lékaře pro potřeby krajské nemocnice a po vypršení doby personál, vybavení i smlouvy s pojišťovnami přejdou pod zdravotnické zařízení. Firma Artur Koblitz by se podle plánu nadále věnovala arytmologii, kterou se žádná z obou nemocnic na potřebné úrovni nezabývá. Pardubická nemocnice by zajišťovala lůžkové oddělení a také jednotku intenzivní péče, kde pracují kvalifikovaní lékaři. Třetí z podílníků na chodu kardiocentra, Fakultní nemocnice Hradec Králové, zase poskytne odborníky a specialisty na špičkové úrovni, kteří by prováděli zákroky.
O provozování kardiologické péče v krajské nemocnici se zajímal rovněž Institut klinické a experimentální medicíny IKEM a společnost Agel, která provozuje v Česku už deset nemocnic, zvláště na Moravě.
Firma Kardio - Troll se do poptávkového řízení nepřihlásila, smlouva s nemocnicí jí končí posledního prosince. „Necháváme prostor k jednání ještě do června na vyřešení její části péče,“ objasnila Markéta Tauberová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?