Z kladenské nemocnice odejde na sedm desítek lékařů

3. 1. 2011 7:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hromadné výpovědi lékařů, kteří se připojili k celorepublikovému protestu Děkujeme, odcházíme, už leží i na stole ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Kateřiny Pancové.


Celkem osmašedesát žádostí o rozvázání pracovního poměru k 1. březnu přijalo vedení nemocnice již v závěru uplynulého roku. Je to téměř polovina z celkového počtu 161 lékařů sloužících v kladenském špitálu. Podle náměstka ředitelky nemocnice, Vladimíra Lemona, hromadné odchody prý neohrozí chod nemocnice ani péči o pacienty. Podané výpovědi bere i tak velmi vážně.

Na druhé straně doufá, že si svůj krok řada lékařů nakonec rozmyslí. Zásadní postihy při jejich možném návratu prý nehrozí. Ovšem, pokud ve stejné době přijde nabídka odjinud, vedení nemocnice bude mít pochopitelně na výběr.

Odliv odborníků je v Kladně nyní nejvíce patrný na oddělení anesteziologicko-resuscitačním, kde podalo výpověď 10 ze stávajících 14 lékařů. Nespokojeni a odejít chtějí také ortopedi, a to rovněž 10 lidí z 15 současných.

Skončit v březnu hodlá i sedm ze 13 neurologů, stejně jako šest gynekologů.

Přestože nyní mezi veřejností kolují informace různého druhu, včetně toho, že by měla být některá kladenská nemocniční oddělení nadobro zrušena, je to podle ekonomicko obchodního náměstka kladenského špitálu, Jaroslava Pokorného, naprostý nesmysl.

„Akutní provoz nemocnice bude zachovaný v každém případě. Krajské nemocnice jsou vždy páteřními a musí poskytovat to nejširší spektrum péče. Budeme především čekat na to, jak se zachovají vrcholné státní orgány. To není otázka Kladna. Až budou známa čísla za celou republiku, začneme konat. Až v té době uvidíme, jaká bude nabídka lékařů na pracovním trhu. Doktoři, kteří podali výpovědi nyní, nečerpají ani mimořádné dovolené, takže provoz nemocnice poběží do března naprosto normálně,“ poznamenal náměstek Pokorný.

Kromě toho, že v Kladně budou možná chybět od března odborníci, visí ve vzduchu ještě i jedna hrozba v podobě nové úhradové vyhlášky. „Záleží na tom, jak v ní bude formulován úbytek finančních zdrojů a jaké budou nastavené limity. V konečném důsledku se snížení limitů může dotknout některých plánovaných operací, jež by musely být odloženy,“ doplnil Jaroslav Pokorný.

I když většina doktorů od počátku vyhrožuje tím, že odejde pracovat do zahraničí, zajištěnou práci v cizině mají z kladenských v tuto chvíli maximálně dva lékaři. Jeden z odcházejících kladenských doktorů vysvětluje důvody podání své výpovědi následovně.

„Není to o tom, že bychom chtěli odcházet do zahraničí, ale chceme si vydobýt lepší ohodnocení, co se týká hodinové mzdy a napravit postavení, které souvisí se zákoníkem práce. Nyní překračujeme státem nařízené přesčasové hodiny, což je 150 hodin za rok. U nás to je i 100 hodin měsíčně. Kdo by to nechtěl dělat, pravděpodobně by tu nemohl být zaměstnaný. Toho se chceme zbavit,“ řekl protestující kladenský gynekolog Radek Poláček, jenž stejně jako jeho kolegové bude především čekat, co pro ně dokáží odboráři vyjednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?