Z malého zpoždění má ministerstvo zdravotnictví velkou ostudu

8. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na dotaz, proč MZ oznámilo, že mamografický screening začíná 1. července, aniž by vyšla příslušná vyhláška, jeho mluvčí O. Černý odpověděl: "Kým, kde a z jakých důvodů byla sdělena tato mylná informace...


Blamáž s mamografem

Vyšetření na mamografuje rychlé a spolehlivé. Méně se to už dá říci o ministerstvu zdravotnictví, které slib, že ženy nad 45 let budou mít preventivní prohlídku prsu od 1. července zadarmo, nesplnilo.

První prázdninový den vypadal v mamografických centrech zhruba následovně: ženy, které přišly na bezplatné vyšetření prsu, zase odkráčely domů s nepořízenou, ředitelé bombardovali svými dotazy zdravotní pojišťovny, zda mají dělat vyšetření zdarma, nebo za pět set korun. Pojišťovny odpovídaly, že nevědí. Další den vyšlo najevo, že ministerští úředníci zapomněli včas vypracovat vyhlášku, na jejímž základě by centra, která disponují mamografem, dostala od pojišťoven zaplaceno, a navíc ani neurčili pracoviště, jež by mamografický screening měla provozovat. Vyhlášku resort odeslal k posouzení stálým pracovním komisím legislativní rady vlády 31. května 2002, platit však začíná teprve po zveřejnění ve Sbírce zákonů. Na dotaz, proč ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že mamografický screening začíná 1. července, aniž by vyšla příslušná vyhláška, jeho mluvčí Otakar Černý odpověděl: „Kým, kde a z jakých důvodů byla sdělena tato mylná informace, není oddělení pro styk s veřejností známo.“ Kdyby se podíval do archivu novinových článků, zjistil by, že pochází z úst ředitele odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Pavla Březovského, který tento záměr oznámil šest neděl před volbami. Ještě minulé úterý Černý tlumil emoce tvrzením, že půjde jen o malé zpoždění. Ve čtvrtek už byl konkrétnější: z malého zpoždění se staly dva měsíce. Bezplatné vyšetření na mamografu údajně začne v září. Prohlídky se týkají 1,6 milionu žen od 45 do 70 let. Rakovina prsu u nás postihne ročně 4,5 tisíce žen, přičemž osmnáct set na následky nemoci zemře.

Kateřina Svobodová, Týden, 8.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?