Z malých nemocnic lékaři neodcházejí

10. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v pěti nemocnicích společnosti Krajská zdravotní chce kvůli nízkým mzdám podat výpověď až čtvrtina lékařů, z menších nemocnic v Ústeckém kraji doktoři neutíkají.


V Litoměřicích, Žatci či Roudnici nad Labem nemají ředitelé nemocnic na stole zatím jedinou výpověď jako reakci lékařů na výzvu Děkujeme, odcházíme!

„Myslím si, že naše lékaře výzva neoslovila,“ sdělil Právu ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.
„Podle mého soudu je to způsobeno vnitřními osobními vztahy jak mezi lékaři samotnými, tak i mezi vedením nemocnice,“ přidal Novák vlastní názor, proč lékaři z žatecké nemocnice nemají zaječí úmysly.
K výzvě Děkujeme, odcházíme! se podle ředitele litoměřické nemocnice Leoše Vysoudila připojilo nejméně šest zde působících lékařů.

„Výpověď ale dosud nikdo nepodal,“ řekl včera Právu ředitel. Lékaři nejsou na odchodu ani z Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem, byť podle lékařského ředitele Josefa Krajníka všichni souhlasí s obsahem výzvy, protože platy lékařů jsou podle nich nízké.

„Forma protestu se nám však nezdá vhodná, protože si bere jako záruku pacienta a jeho strach o svůj osud,“ poznamenal pro Právo Krajník.

Pro začátek kariéry je podle něj pro lékaře vhodná menší nemocnice. „Dává mu větší rozhled v základním oboru, na to potom musí navazovat specializace. V malé nemocnici je bližší vzájemný kontakt členů lékařského kolektivu. Lékař má daleko více příležitostí ke svému rozvoji, dostává více příležitostí k samostatné práci pod dohledem,“ přiblížil Krajník svůj pohled na skutečnost, proč lékaři chtějí pryč hlavně z velkých nemocnic.

„V neposlední řadě si myslím, že v naší nemocnici je lékař platově hodnocen lehce nad celostátním průměrem,“ dodal pro Právo Krajník.

Jeho slova potvrdil Novák. „Platové podmínky našich lékařů jsou srovnatelné s jinými, možná jsou lehce nadstandardní,“ uvedl konkrétně ředitel žatecké nemocnice.

Nespokojení lékaři, kteří výzvu Děkujeme, odcházíme berou! vážně a od 1. prosince začali podávat výpovědi, chtějí, aby jim základní plat stoupl podle kvalifikace na 1,5- až trojnásobek průměrného platu, nyní mají s ohledem na velké množství přesčasů a služeb, tedy za zhruba 1,5 úvazku, kolem 50 tisíc korun, chtějí za práci bez služeb a přesčasů 70 tisíc korun měsíčně.

V České republice je asi 45 tisíc lékařů, z toho zhruba 16 tisíc jich pracuje v nemocnicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?