Z nemocnic chtějí odejít desítky lékařů

19. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Z Karlovarské krajské nemocnice (KKN) chtějí odejít za lepším desítky lékařů, kteří se připojili k podpisové akci Děkujeme, odcházíme.


„Na počátku léta se k akci připojilo asi 20 procent lékařů,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu v karlovarské nemocnici Peter Igaz.

„Nyní se jejich počet už blíží čtyřiceti procentům,“ dodal s tím, že k akci se podpisem připojilo zhruba 45 lékařů karlovarské nemocnice z celkových sto dvaceti sedmi.

„Někde, kde jsou malá oddělení, se k akci připojila většina lékařů, takže je ohrožena jejich činnost jako taková,“ komentoval Igaz, podle kterého většina signatářů podpisové akce je skutečně připravena z nemocnice odejít.

„Na interním oddělení už nyní nesplňujeme personálně podmínky pojišťovny. Na gynekologii kromě primáře mají potřebné atestace jen externisté. Nemocnice je v totálních personálních rozvalinách a politici se spoléhají, že to nějak dopadne,“ kritizoval Igaz.

Lepší z pohledu hrozících odchodů lékařů je situace v sokolovské nemocnici, která zaměstnává kolem 70 lékařů. „Tady se podpisem připojili pouze jednotlivci,“ uvedl šéf tamních lékařských odborů Václav Trnka.

„Ovšem akce jako taková má podporu tří čtvrtin lékařů sokolovské nemocnice,“ dodal s tím, že mnozí lékaři jsou v očekávání budoucnosti.

„Od ledna má naše nemocnice přejít pod správu soukromého vlastníka, což přináší různá očekávání,“ vysvětlil.

V chebské nemocnici se odborářská akce Děkujeme, odcházíme moc s podporou tamních lékařů nesetkala. „Ne že bychom tu akci nechápali, ale s přílišnou aktivní podporou se zde nesetkala,“ uvedl Ondřej Čapek, předseda Lékařského odborového klubu v nemocnici v Chebu, která má zhruba 48 lékařů.

Generální ředitel KKN Zdeněk Horák nevidí situaci černě. „Oficiální čísla těch, kteří chtějí odejít v rámci akce Děkujeme, odcházíme, zatím od odborů neznám,“ uvedl s tím, že akci nepodceňuje. „Jedná se ale o celostátní akci, takže řešení není na naší nemocnici,“ podotkl. „Pokud by se ale skutečně lékaři rozhodli odejít, byla by to pro KKN složitá situace,“ pokračoval Horák.

Zároveň ale nevěří, že by skutečně najednou opustilo karlovarskou nemocnici tak vysoké procento lékařů. „Nechci malovat katastrofické scénáře, ale kdyby ta situace nastala, museli bychom zavést provizorní řešení,“ uvedl.

Krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva vidí mj. problém v tom, že se stát nebrání odchodu lékařů do zahraničí. Kritizuje skutečnost, že se má v Praze uskutečnit první mezinárodní Job veletrh pro lékaře a zdravotnický personál s účastí zástupců německých a rakouských zdravotnických zařízení, která hodlají skvělou finanční nabídkou nalákat české lékaře do zahraničí.

„Kliniky přitom nabízejí plat v rozmezí 3700 až 4500 eur měsíčně, nehledě na mnohdy špičkovou úroveň zařízení a pracovní benefity,“ uvedl Larva, který vyzval vládu, aby situaci lékařů v malých regionálních nemocnicích začala řešit.

„Zatím jsem neslyšel, že by se vláda chystala podniknout zásadní kroky k tomu, aby odliv lékařů z naší země nenastal a aby se jejich platové podmínky podstatným způsobem změnily,“ uzavřel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?