Z Pákistánu lze od července vyjet jen s očkováním proti obrně

14. 5. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Pákistánské úřady budou od 1. července vyžadovat potvrzení o vakcinaci proti dětské obrně od všech osob vyjíždějících do zahraničí. Podle agentury AP to oznámilo ministerstvo zdravotnictví.


K tomuto opatření se vláda rozhodla na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která Pákistán považuje za jednu z nejproblematičtějších zemí, pokud jde o toto onemocnění.

Ministerstvo v prohlášení vysvětlilo, že očkování proti nebezpečné chorobě se týká všech cestujících bez rozdílu. Podle mluvčího Sadžída Alího Šáha se povinná vakcinace týká i těhotných žen, které chtějí vyjet za hranice. Ujistil přitom, že to není nebezpečné pro ně ani pro plod.

Ministerstvo rovněž sdělilo, že všem provinciím byly dány pokyny a poskytnut materiál k vytvoření speciálních přepážek v nemocnicích a na letištích, kde bude prováděno očkování a také vydávána potvrzení.

Šáh už před týdnem oznámil, že toto povinné očkování zavede a zřídí kvůli tomu speciální přepážky na všech přechodech včetně letišť a přístavů.

WHO upozornila na vážné nebezpečí opětného šíření dětské obrny ve světě. Zároveň označila Pákistán, Sýrii a Kamerun za země, které nebrání přenosu této nemoci za své hranice. Vládám těchto států doporučila, aby zajistily vakcinaci svých obyvatel před vycestováním do zahraničí.

Choroba napadá nervový systém a nakažené osoby mohou zemřít nebo zůstanou ochrnuté. Oběťmi jsou nejčastěji děti ve věku do pěti let.

Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z pouhých tří zemí, kde obrna zůstává endemickou chorobou, tedy trvale se vyskytující v dané oblasti. Avšak jedině v Pákistánu se mezi lety 2012 a 2013 počet nakažených zvýšil - z 59 na 91.

Nicméně pákistánské úřady mají s očkováním proti obrně velké problémy. Zdravotnické týmy jsou obvykle terčem útoků islamistů, kteří tvrdí, že vakcinace jsou ve skutečnosti nástrojem špionáže a že se jimi sterilizují chlapci. Podle AFP od prosince 2012 tito útočníci zabili 56 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?