Z pomoci robotů na operačních sálech zlínští lékaři strach nemají

3. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze světového gastroenterologického kongresu v Bangkoku se před několika dny vrátili dva zlínští lékaři nemocnice Atlas. Primáře Jiřího Gaťka nejvíce zaujala ukázka operačního sálu 21. století...


Zlín - Ze světového gastroenterologického kongresu v Bangkoku se před několika dny vrátili dva zlínští lékaři nemocnice Atlas. Kolegům z jiných koutů světa předváděli speciální metodu odstranění polypů v tlustém střevě bez chirurgického zákroku. “ Zjistili jsme, že úroveň našich lékařských postupů je srovnatelná s postupy odborníků v západních zemích, což nás povzbudilo,“ poznamenal účastník kongresu Tomáš Miča, vedoucí endoskopického oddělení Atlasu.

Kongres trval v Bangkoku týden a odeznělo na něm čtyři sta přednášek, další tisícovka témat byla diskutována elektronicky. Primáře chirurgie Atlasu Jiřího Gaťka nejvíce zaujala ukázka operačního sálu 21. století, kde byli chirurgové nahrazeni roboty.

“ Viděl jsem to poprvé a bylo to úžasné. Všechno je ale otázka peněz a podobnou vymoženost si budou moci dovolit jen superbohaté státy,“ konstatoval Gatěk. O práci se ale nebojí. Roboti prý živého lékaře nikdy nenahradí úplně do důsledků. “ I když robot pracuje, dva lékaři stojí vždy opodál a vše sledují. Navíc je provoz robotů obrovsky nákladný,“ vysvětlil lékař.

Jeho kolegovi Mičovi se zase v Bangkoku líbily speciální kapsle, sloužící k vyšetření tenkého střeva. “ V tenkém střevě vznikají většinou různé záněty a vyšetření sondou je pro pacienta velice nepříjemné. V bohatých státech existuje kapsle velikosti větší tablety. Tu pacient pouze spolkne a ona sama vnitřek tenkého střeva jakoby vyfotografuje. Nakonec kapsle přirozenou cestou z člověka vyjde ven,“ upřesnil Miča.

Na dobu, kdy tyto šetrné, avšak nesmírně nákladné vyšetřovací metody začnou fungovat třeba v České republice, si ale podle odborníků počkáme ještě hodně dlouho. “ Zdravotní technika jde ve světě velice rychle kupředu, ale její pořízení a využití je tak drahé, že si to v současné době nemůže mnohdy dovolit ani vyspělý stát, jako je Německo,“ dodal Miča.

Irena Amchová, Zlínské noviny, 3.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?