Z regionů: Nemocnice slaví. I s budovami chorobince

12. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno – Šestnáct pavilonů, skoro dva tisíce lůžek a přes pět tisíc zaměstnanců. Tak dnes vypadá Fakultní nemocnice Brno, jejíž výstavba začala před pětačtyřiceti lety. Cesta ke kulatému výročí, které oslavila včera, však byla dlouhá a ne úplně jednoduchá. Základní kámen ke stavbě nové nemocnice v Jihlavské ulici položili dělníci 11. března 1969. „Už dlouho předtím o to usilovalo město i Masarykova univerzita,“ poznamenala archivářka Jiřina Kalendovská v internetové Encyklopedii dějin Brna.


Nemocnice nevyrostla na zelené louce, historie některých budov sahá až do první republiky. V první polovině třicátých let minulého století vzniklo šest pavilonů, které sloužily jako chorobinec a dodnes jsou součástí nemocnice. „Na jejich vzhledu ještě zapracujeme,“ uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová.

Vojenský lazaret

Pavilony využívali lidé i při druhé světové válce, když se z nich stal vojenský lazaret. Když na konci šedesátých let začala výstavba projektu architekta Miroslava Spurného, nikdo nečekal, že potrvá dvacet let. „Město nemělo dostatek peněz a zpozdily se i dodávky strojů a materiálu,“ vysvětlila Mrázová.

Sedmnáctipatrová dominanta nemocnice se dočkala slavnostního otevření až na konci roku 1989. Od devadesátých let chodí za tamními lékaři například Brňan Jan Mareček. „Pamatuji si, jaký pro mě byl šok, kdy jsem poprvé vstoupil do moderní budovy. Zvykl jsem si totiž, že nemocnice sídlí spíš v historických domech,“ řekl muž. Dodal, že na lékaře a sestry má hezké vzpomínky.

Ačkoliv budova s víc než tisíci lůžky konečně přivítala nové pacienty, nic nebylo podle plánu. „O tři roky později nestála v Bohunicích ani polovina plánovaných pavilonů,“ uvedla Mrázová.
Výstavba nabrala rychlejší tempo až v novém tisíciletí. S ním se změnil i název nemocnice. Z původní Zemské nemocnice Johanna Gregora Mendela se stala Fakultní nemocnice Brno. „Nejvíc hrdí jsme na traumacentum, které vzniklo v roce 2008,“ podotkla Mrázová.

Příliv studentů

Podle Mrázové je nemocnice úspěšná především díky modernímu vybavení a schopným lékařům. Ti mají kromě zachraňování životů na starosti také své nástupce. „Část výuky mají medici přímo v nemocnici. Bez místa a pacientů by výuka nefungovala,“ vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Podle ní vychází název nemocnice právě z úzké spolupráce s lékařskou fakultou.

„Hned po rozhodnutí postavit nemocnici v Bohunicích se vědělo, že tam bude stát i lékařský kampus, aby to měli studenti blízko,“ uvedla Fojtová. Kromě bohunické nemocnice je v Brně i Fakultní nemocnice u svaté Anny. Její stavba začala v Pekařské ulici v roce 1865 na místě zbořeného kláštera. Kvůli milionovým dluhům se měly letos v lednu obě fakultní nemocnice sloučit. Minulý rok v únoru to oznámil někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger. Plán ale padl s novou vládou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?