Z regionů: Porodnici mohou chybět lékaři

1. 4. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeseník – Nemocnice v Jeseníku nemůže vzdělávat mladé gynekology. Nesplňuje totiž roční limit šesti set porodů. Ministerstvo zdravotnictví změnu podmínek nechystá. Vedení nemocnice se obává, že do odlehlého regionu nepřitáhne mladé lékaře.


Jesenická nemocnice chtěla získat akreditaci pro své oddělení porodnice a gynekologie, aby zde mohla školit absolventy lékařských fakult. Splnila všechny podmínky kromě jediné – limitu šest set porodů za rok. V jesenickém zařízení ročně přivede na svět potomka jen tři sta až čtyři sta žen.

„V době před sametovou revolucí tu bývalo kolem osmi set porodů ročně. Tehdy na Jesenicku žilo okolo padesáti tisíc lidí v úplně jiné věkové struktuře,“ poznamenal primář nemocnice Petr Krátký.
Ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička uvedl, že pokud by do Jeseníku nastoupil mladý doktor, absolvent lékařské fakulty, musel by na dva roky odejít získávat potřebnou kvalifikaci například do Olomouce. „Nemůžeme sem dostat kvůli takovému byrokratickému nesmyslu mladé lékaře,“ postěžoval si na existenci limitu Jan Jedlička.

Ředitel nemocnice argumentuje čísly. „Kdo provede víc porodů? Našich pět lékařů, kteří jich udělají čtyři sta, nebo pětadvacet gynekologů někde na klinice, kde jich udělají patnáct set? Ti naši toho udělají víc,“ řekl Jan Jedlička.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že podmínku šesti set porodů za rok stanovilo ve spolupráci s odborníky z české gynekologicko­porodnické společnosti a akreditační komise pro obor porodnictví a gynekologie. Má odrážet dostatečný počet pacientek s nejrůznějšími gynekologickými obtížemi a porodními komplikacemi.

„Snížení počtu porodů by znamenalo, že by se školenec nemohl kvalitně připravit k atestační zkoušce,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jan Štoll.

Jeho úřad snížení počtu požadovaných porodů ve vzdělávacím programu nechystá. Rovněž nemůže Jesenické nemocnici udělit výjimku. Neumožňuje to zákon.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví by se skutečnost, že mladí lékaři nemají zájem pracovat v menších zdravotnických zařízeních, neměla řešit prostřednictvím institutu akreditací. „Neudělení akreditace ke specializovanému vzdělávání nemá vliv na další poskytování zdravotnických služeb, které mohou i nadále poskytovat lékaři se získanou specializovanou způsobilostí,“ tvrdí mluvčí Štoll.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?