Z tetanu předvolební boj

26. 8. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Z momentálního nedostatku vakcíny proti tetanu se stala v úterý součást předvolebního boje. Kvůli tomuto problému se totiž ostře střetli stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, kterou do vlády navrhla ODS...


„Nedostatek vakcín proti tetanu nezpůsobilo zanedbání ministerstva zdravotnictví, ale vědomé a cílené porušení politické dohody ze strany ČSSD a Davida Ratha osobně,“ píše se v prohlášení Juráskové.

Původně prý bylo ujednáno, že dojde ke změně způsobu financování očkování. Vakcíny měly být nově hrazeny ze zdravotního pojištění a ne z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. ČSSD měla podle prohlášení slíbit, že tuto úpravu schválí, „nečekaně obrátila a změnu ve Sněmovně opakovaně zablokovala“. Tím podle Juráskové došlo k náhlému omezení množství zásob vakcín pro české pacienty.

Rath ale ministryni zdravotnictví oponuje slovy: „Je to naprostý nesmysl. Ministerstvo se snaží své fatální selhání svalit na ČSSD, která od počátku navrhovala, aby veškeré očkovací látky byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Bohužel tuto úpravu ministerstvo nikdy samostatně nenavrhlo.“

Tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek tyto návrhy pouze včlenil do návrhu zákona, s nímž ČSSD nesouhlasila, a přesto je ze zákona nevyňal.

Podle Ratha by se tendrem na vakcíny proti tetanu měla zabývat policie. V souvislosti s absencí vakcín upozornil, že tetanus je smrtelná choroba. „V tuto chvíli jsou ohroženy tisíce lidí touto nemocí,“ zdůraznil na včerejší tiskové konferenci.

Juráskovou Rath vyzval, aby věc prošetřila. Mluvil v této souvislosti o „osobních zájmech“ hlavního hygienika ČR Michaela Víta a prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra.

Ministerstvo včera oznámilo, že chybějící vakcíny stát doveze ve čtvrtek. „Budou okamžitě rozvezeny a očkovat se začne příští týden,“ řekl Právu Vít.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?