Za 20 let léčby arytmie katetrizační ablací je ČR na špičce

31. 10. 2012 6:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v České republice spolu s americkou kolegyní Cynthiou Traceyovou poprvé odstranili poruchu srdečního rytmu metodou takzvané katetrizační ablace radiofrekvenčním proudem v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) před 20 lety. Nyní patří Česko v této léčbě dostupné každému k evropské špičce a podle takzvané Bílé knihy Evropské asociace srdečního rytmu (EHRA) zaujímá počtem výkonů osmé místo v Evropě, uvedli kardiologové na dnešní tiskové konferenci v IKEM.


Technologie katetrizační ablace, která odstraní v srdci ložisko vyvolávající poruchy rytmu tím, že vadnou tkáň odpovědnou za arytmii spálí, se neustále vyvíjejí. Novou technologií je například senzor, který měří sílu kontaktu hrotu katetru s tkání a umožňuje tak bezpečné mapování i účinnější odstranění arytmie.

Rozvíjejí se i metody robotické navigace pohybu katetru, které činí katetrizační ablaci více standardizovanou a méně závislou na manuální zručnosti operatéra. „Klinika kardiologie IKEM patří k předním světovým centrům, která tuto metodu používají. Tyto technologie se stále vyvíjejí a možná jednou změní provádění katetrizačních ablací, jako změnil autopilot létání, uvedl přednosta Kliniky kardiologie IKEM Josef Kautzner.

Poruchy srdečního rytmu jsou významným problémem kvůli častému výskytu a vážným důsledkům. Přesný výskyt všech významných arytmií není znám, ale existují kvalifikované odhady pro některé typy arytmií. Například nejčastější srdeční arytmie, jíž je fibrilace síní, postihuje až dvě procenta populace a počet nemocných každým rokem narůstá. Hlavním důvodem je zejména stárnutí obyvatelstva. Přibývají i komorové arytmie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?