Za chronické záněty střev nejspíš mohou geny, potvrdil výzkum

20. 10. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Genetická výbava člověka je nejspíš určujícím faktorem pro vznik některých chronických zánětů trávicího traktu, například Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Potvrdil to výzkum vědců z Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) v Brně.


Poznatky vědců prý napomohou ke včasnější léčbě. Prokázání genetické predispozice může přivést pacienta k lékaři dříve, než se plně rozvinou potíže způsobené nemocí. O studii informovala mluvčí univerzity Lucie Stejskalová.

Univerzita provedla genetickou analýzu u více než 130 pacientů s diagnostikovanou Crohnovou chorobou a kolitidou. Po srovnání se zdravými dobrovolníky přišly jasné výsledky. U nemocných se častěji objevovaly shodné mutace v konkrétních genech.

Studie také prokázala to, že se onemocnění častěji vyskytují o mladších pacientů. „Naše výsledky poukazují na skutečnost, že čím mladší pacienti, tím je u nich větší genetická predispozice k onemocnění,“ uvedla Ladislava Bartošová z Ústavu humánní farmakologie a toxikologie VFU.

Počet nemocných trpících chronickými střevními záněty v celé západní Evropě rok od roku narůstá. Doposud se vědcům nepodařilo souhrnně popsat příčiny a mechanizmy, které vedou ke vzniku a rozvoji nemocí trávicího ústrojí. Přesto panuje všeobecná shoda v tom, že takzvané nespecifické střevní záněty jsou onemocněním s genetickým podkladem. Vnější vlivy, například stres a infekční prostředí, jsou pak již jen spouštěcím faktorem propuknutí choroby.

Zánětlivá onemocnění trávicího traktu jsou nyní nevyléčitelná, ale pomocí moderních preparátů je lze často úspěšně potlačit a kontrolovat. Léčba je individuální podle stupně a rozsahu postižení. Výsledky studie farmakologů z VFU mohou podle Stejskalové pomoci při vývoji účinnějších léčiv a při stanovení způsobu celkové léčby pacienta. VFU výzkum provedla ve spolupráci s klinikami fakultních nemocnic v Brně a Bratislavě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?