Za kriticky ohroženými dětmi bude lékaře vozit armádní vrtulník

2. 2. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Tým lékařských specialistů bude za kriticky ohroženými dětmi převážet armádní vrtulník. Memorandum, které tuto spolupráci umožňuje, podepsali na letecké základně v pražských Kbelích ministři obrany a zdravotnictví Martin Stropnický (ANO) a Svatopluk Němeček (ČSSD).


Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře bude vrtulník Mi-17 schopen ke startu do 30 minut od obdržení povelu.

Rychlejší pomoc by díky nové dohodě měli dostat novorozenci a dětští pacienti, kterým selže srdce a plíce. Šance na jejich záchranu se podle lékařů pohybuje kolem 70 procent, pokud se k nim ale dostane včas speciální lékařský tým se svým vybavením. Tím disponuje pouze Všeobecní fakultní nemocnice, která jej vysílá do celé země.

„Takže v situaci, kdy ty děti jsou ohroženy na životě, kdy selhává srdce, selhávají plíce, tak záleží skutečně na každé minutě,“ řekl Němeček. „A když si představíme dopravu do vzdálenějších oblastí republiky z Prahy, jako je Ostrava, a představíme si dálnici D1 a představíme si vrtulník, který je tam doveze řekněme do hodiny, tak je to skvělá zpráva,“ poznamenal. Dosud podle něj přeprava tohoto týmu fungovala „v rovině ad hoc domluv“.

Ministerstva se zatím nedohodla na financování letů. Do konečného rozhodnutí bude podle Stropnického náklady hradit obrana. „Financování ještě není doladěno, ale nechceme čekat, až se doladí,“ řekl Stropnický. Němeček slíbil, že pokud armáda bude potřebovat „nějakou pomoc, třeba posílení rozpočtu na vládě“, tak on ji bude podporovat.

Asi sedmičlenný lékařský tým, ve kterém jsou kromě specialistů i sestřičky, bude na místo dovážet transportní vrtulník Mi-17. Stroj bude podle Bečváře vyčleněn na kbelském vojenském letišti pro tuto a další zdravotní pomoc v nepřetržitém režimu. Piloti ho dostanou do vzduchu do 30 minut od rozhodnutí. Bečvář ČTK řekl, že se potřebné lékařské zařízení pokoušeli umístit i do menších vrtulníků, kvůli svému objemu se tam ale nevešlo.

Kromě pomoci dětským pacientům už armáda také zajišťuje přepravu orgánů a transplantačního týmu z IKEM. Zajišťuje také za pomoci vrtulníků W-3A Sokol leteckou záchranou službu pro Karlovarský a Plzeňský kraj. Nyní má deset vrtulníků Sokol, většinu z nich ale čeká generální oprava. K dispozici tak nyní má tři. Armáda také zajišťuje lety humanitárního programu MEDEVAC.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?