Za lékaři přiletělo dalších šest pacientů

20. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři budou zachraňovat život dalším šesti iráckým dětem. Na dětské kardiologii ve Fakultní nemocnici Motol jim odstraní těžké srdeční vady. Pacienty v doprovodu příbuzných přivezl do Prahy včera nad ránem vojenský speciál...


Poprvé se na jejich léčbě budou podílet i dva iráčtí pediatři, kteří dorazili s pacienty. Lékaře nyní čeká tříměsíční školení. Náklady zaplatí Ministerstvo zahraničí.

„Startuje tak nový projekt na pomoc dětem z regionu v jižním Iráku, které mají nemoci srdce,“ uvedl Michal Bucháček z tiskového odboru Ministerstva zahraničí. Cílem je zřídit v jihoirácké Basře odbornou kardiologickou ambulanci, která tam chybí.

Iráčané se mají od českých odborníků naučit, jak pomáhat dětem s vrozenými srdečními vadami. „Čekám, že se tu naučím vše důležité,“ řekl agentuče ČTK Ahmed Hamza, jeden z pediatrů.

„Naučí se u nás něco víc o dětské kardiologii, seznámí se s našimi pacienty, ukážeme jim, jak vyšetřovat ultrazvukem,“ doplnil Jan Škovránek, primář dětské kardiologie v Motole.

Dva irácké pediatry, kteří dorazili včera, vystřídají na přelomu roku další dva lékaři. Z Česka si pak odvezou některé přístroje, které v Basře nejsou k dispozici. Na projekt půjde přes půl miliónu korun.

Většina na poslední chvíli

Iráčtí lékaři už Čechům pomáhali s výběrem dětí, které v motolské nemocnici podstoupí operaci. Patnáct jich ještě na operaci v Česku čeká.

„V Basře ani okolí není žádný dětský kardiolog. Je tam přitom spousta dětí, které operaci nutně potřebují. Místní lékaři vědí, že mají vadu srdce, detaily však vzhledem k úrovni zdravotnictví netuší,“ popisuje Škovránek.

Jeho oddělení tak díky vládnímu projektu Medevac pomohlo od roku 2003 už šestadvaceti iráckým dětem. Bez zákroku by se nedožily dospělosti.

Odborníci vybrali ty, které už dávno měly být operovány a které mají šanci na vyléčení. Většina dětí kvůli nemoci nechodí do školy, protože se rychle unaví a nikam daleko nedojdou. Rodiče je musí všude nosit.

„Ty, které se k nám dostaly, už byly ve velmi vážném stavu, v bezprostředním ohrožení života. U nás je přitom zákrokem vyléčíme definitivně, do Iráku se vrátí úplně zdravé,“ tvrdí primář motolské dětské kardiologie.

Pouze jedno dítě, které v Motole operovali, podle Škorvánka zemřelo - po návratu domů na infekci. Kontrola, kterou po proškolení budou moci zajistit iráčtí lékaři přímo doma, bude tak velmi potřebné. „To byl dosud trochu problém,“ dodal Škorvánek.

Alena Herinková z mělnického Českého červeného kříže, který pobyt lékařů organizuje, uvedla, že už pro irácké odborníky shání přístroje. „Chceme přidat i odbornou literaturu. To je ale problém, protože to, co by oni nejvíc potřebovali, je na trhu úplně rozebrané,“ uvedla Herinková.

Česko pomáhá i jinak

Šestice nových pacientů zatím týden zůstane na infekčním oddělení v karanténě. V Iráku je totiž podle lékařů vysoký výskyt žloutenky. Po operaci se děti budou zotavovat v dětské léčebně v Říčanech. Pak se vrátí zpátky do Iráku.

Tuzemští lékaři se o malé Iráčany starají navzdory tomu, že program zdravotnické pomoci měl původně skončit zároveň s tím, jak Irák opustila česká polní vojenská nemocnice.

Stát pak hledal způsob, jak by mohli do Iráku dál létat čeští lékaři, kteří by vytipovávali děti k operacím, a jak by pro ně bylo zajištěno zázemí. Později to vyřešily mise vojenských policistů, kteří tam cvičí své kolegy.

Česká republika pomáhá válkou poničenému Iráku v různých oblastech. Přímo v Iráku je malý chirurgický tým, který ošetřuje místní obyvatele i vojáky z mezinárodních jednotek.

V Bagdádu má Česko pětičlenný tým vojenských instruktorů v rámci NATO. V Česku se zase například školili soudci, diplomaté i restaurátoři z Iráku.

Adéla Čtvrtečková,

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?