Za odložené děti nemá kdo platit poplatky

7. 2. 2008 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak je to obecně s dětmi, které rodička odloží do baby boxu anebo jsou umístěny v kojeneckém ústavu? "Za tyto děti skutečně neplatí nikdo. To je díra v zákoně. V něm totiž není uvedeno, že děti z kojeneckých ústavů neplatí. Možná by je ale za tyto děti měl platit zřizovatel ústavu," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt...


Zákon neřeší, kdo je měl platit nemocnici za Vendelína Čtvrtka

V kontejneru na odpadky našel bezdomovec loni v prosinci živé dítě. Lékaři ho zachránili, dostal jméno Vendelín Čtvrtek a čtrnáct dní už je v náhradní rodině.

Aby se zákonu vyhovělo, pro nemocnici, v níž byl, se stal občanem ve hmotné nouzi. Nikdo tak za něj neplatil poplatek 60 Kč za den.

Ale jak je to obecně s dětmi, které rodička odloží do baby boxu anebo jsou umístěny v kojeneckém ústavu?

„Za tyto děti skutečně neplatí nikdo. To je díra v zákoně. V něm totiž není uvedeno, že děti z kojeneckých ústavů neplatí. Možná by je ale za tyto děti měl platit zřizovatel ústavu. Budeme to řešit v pololetí, při vyhodnocení poznatků z placení poplatků ve zdravotnictví,“ řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podle něho pokud je odloženému dítěti stanoven poručník, měl by už za něj poplatky platit, a to až do chvíle, kdy si dítě z kojeneckého ústavu vezme domů.

Praxe si našla cestičku sama

Praxe si ale našla cestu, jak díru v zákoně obejít, sama.

„Řešíme to tak, že všechny děti v našem kojeneckém ústavu jsou považovány za občany ve hmotné nouzi, a takoví jsou od všech poplatků ve zdravotnictví osvobozeni. Tak je to i u Vendelína Čtvrtka. Nemáme sice na to žádný papír od sociálního úřadu, ale tak jsme se v nemocnici domluvili,“ říká tisková mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Martina Štanclová.

Mají zde dětské centrum s odloženými dětmi. Oznámila, že děti se v tomto centru velice rychle obměňují, týdně je pět až sedm z nich dáno do náhradní rodiny.

A onen papír ze sociálky? Zákon říká: aby pojištěnec mohl být považován za občana ve hmotné nouzi a neplatit žádné poplatky, musí se prokázat dokladem z odboru sociálních věcí, který nesmí být starší 30 dnů. „Nic takového nemáme,“ říká Štanclová.

Poplatky, horký brambor politiků

Poslanci by příští úterý měli projednávat návrh sociální demokracie, který chce zrušit všechny poplatky ve zdravotnictví. Podporu mu vyslovuje i poslanec KDUČSL Ludvík Hovorka, který sice nesouhlasí s plošným zrušením poplatků, ale byl by rád, aby zákon prošel do druhého čtení a diskutovalo se o změnách poplatků u dětí. Sám je pro to, aby byly všechny děti do 18 let od poplatků osvobozeny.

Cikrt uvedl, že ministerstvo mělo původně v návrhu osvobození poplatků u dětí do tří let. Teprve pak se zákon změnil tak, že je dnes platí všechny děti, respektive jejich zákonní zástupci.

„Pokud by se politici vrátili k původnímu návrhu ministerstva, tedy osvobození od poplatků dětí do tří let, pak by do toho spadaly i kojenecké ústavy, a nemuseli bychom je řešit sólo,“ uzavřel Cikrt.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?