Za pacienty s HIV platí VZP o 70 % více než před pěti lety

27. 11. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za léčbu pacientů s HIV stouply za posledních pět let o více než 100 milionů korun, což představuje nárůst bezmála o 70 %. Počet klientů s touto nemocí se přitom za stejnou dobu zvýšil o 27 %. V loňském roce VZP hradila péči 1318 pacientům s HIV.


Jak uvedl tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý, rychlejší nárůst nákladů oproti mírnějšímu růstu počtu nemocných způsobuje zvyšující se dostupnost moderní, účinnější a významně nákladnější farmakologické léčby. Zatímco v roce 2010 platila VZP za léky pro HIV pozitivní pacienty 144,7 milionu, v roce 2014 vydala na tuto léčbu již 245,8 milionu korun. Průměrné náklady na péči o jednoho klienta s HIV přesáhly loni u VZP 186 tisíc korun. Ještě v roce 2010 to přitom nebylo ani 140 tisíc.

K zajištění nejmodernější dostupné farmakoterapie pro klienty s HIV pomáhají VZP tzv. pozitivní listy, průběžně aktualizovaný seznam přípravků, u kterých se pojišťovna dohodla s dodavateli na slevách. Takto dosažené úspory přesáhly za dva a půl roku už dvě miliardy korun. Díky tlaku na snižování cen běžných léků, mohla VZP od loňska zajistit pro své klienty HIV například moderní lék, který do té doby nebyl v České republice hrazen z veřejného zdravotního pojištění.„VZP začala jako první v ČR hradit přípravek americké firmy spjaté se jménem světoznámého českého chemika Antonína Holého. Přípravek s obchodním názvem Stribild je vhodný pro pacienty, u kterých nelze použít doposud dostupné léky,“ uvedl Oldřich Tichý.

Nejvíce pacientů nakažených virem HIV je v České republice dlouhodobě v Praze (v roce 2014 šlo o 556 pacientů, z toho 486 mužů), ve středních Čechách (140 pacientů), v Jihomoravském kraji (108 pacientů) a Ústeckém kraji (88 pacientů). Mezi infikovanými napříč všemi kraji je pravidlem, že je výrazně více nemocných mužů než žen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?