Za podvod s přístrojem pro Nemocnici na Homolce padl trest 5 let

27. 11. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Za podvod s laserovým přístrojem pro pražskou Nemocnici Na Homolce padl u olomouckého krajského soudu pětiletý trest. Odpykat si ho má jednatel přerovské společnosti Miloslav Kristek. Podle rozsudku slíbil nemocnici špičkový laserový přístroj na operaci srdce dodat. Peníze inkasoval, přístroj však nedodal.


Případ se stal před 12 lety, škoda dosáhla 18 milionů korun.

Podle soudu si nemocnice objednala laserový systém za téměř 20 milionů korun od přerovské společnosti Rokos a spol. Její jednatel Miloslav Kristek si poté od nemocnice nechal postupně vystavit faktury na zahájení prací celkem za 18 milionů korun. Nemocnice ale nikdy žádný přístroj nedostala. S pořízením přístroje souhlasilo tehdy i ministerstvo zdravotnictví.

V případu byli kromě Kristka původně obžalováni další tři muži včetně tehdejšího šéfa nemocnice Oldřicha Šubrta, který se zodpovídal z toho, že podvodu nezabránil. Soud však u něj trestní stíhání zastavil kvůli tomu, že skutek byl již promlčen. Souzen už není ani olomoucký podnikatel a lobbista František Vybíral a Peter Gremlica.

Gremlica byl obžalován z přijímání úplatku a Vybíral z pomoci k podplácení. Podle soudce se skutek stal, ale není trestným činem. Ze stejného důvodu soud zprostil z trestného činu podplácení také Kristka.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?