Za pokus vraždy uložil soud zdravotní sestře opět podmíněný trest

25. 11. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Za pokus vraždy bývalého partnera uložil dnes olomoucký krajský soud zdravotní sestře Šárce Groerové znovu tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem.


Soud potvrdil verdikt již z března, vrchní soud však případ v červenci na základě odvolání žalobkyně vrátil zpět. Sedmapadesátiletá žena podle obžaloby svému bývalému partnerovi píchla prošlý lék, kterým anesteziologové pacientům před operací oslabují dýchací svalstvo. Ženě původně hrozilo 12 až 20 let vězení, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Podle soudu žena jednala v přímém úmyslu muže usmrtit. „Měla zkušenosti z oboru i s tímto lékem. Jestli chtěla poškozeného pouze postrašit, mohla to udělat jiným způsobem, mohla mu podat placebo. Místo toho si vybrala přípravek, o kterém z praxe ví, že může člověka usmrtit,“ uvedl soudce Vladimír Hendrych. Muž podle něj nezemřel v důsledku několika faktorů. Přípravek byl prošlý, žena jej místo do žíly aplikovala do svalu a navíc se nezjistilo přesné množství přípravku.

Soudce uvedl, že s něčím takovým se za dobu své praxe nesetkal. Trest jí nakonec znovu uložil jako podmíněný. V potaz vzal charakter pokusu, minimální následky a okolnosti, za kterých čin spáchala. „Nešlo tady o žádnou legrácku. I přestože průběh děje může budit nutkání pousmání, nic vtipného se zde neudálo. Podmíněný trest je však v tomto případě přiměřený,“ dodal soudce Hendrych.

Krajský soud dnes doplnil dokazování ve znaleckých posudcích. Podle žalobkyně se však důkazní situace nezměnila. Požadovala, aby ženu soud potrestal pod hranicí trestní sazby, ale nepodmíněným trestem. Naopak podle obhájkyně se obžalovaná pokusu vraždy nedopustila, nebyl prý prokázán její úmysl. Její čin navrhovala posoudit jako pokus o ublížení na zdraví. „Je to bezúhonná osoba, před spácháním činu vedla řádný život, vychovala dvě osvojené děti a žije v relativně těžkých podmínkách. V době spáchání skutku procházela těžkým životním obdobím,“ dodala obhájkyně.

Případ se stal v květnu roku 2013 v rodinném domě v Dlouhomilově na Šumpersku. Poté, co zdravotnice s praxí na oddělení ARO a JIP muži pod záminkou očkování píchla látku, kterou využívají anesteziologové, řekla mu, že do hodiny zemře. Po aplikaci měl muž dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním. Groerová si vzápětí látku aplikovala sama a snědla prášky lexaurin, protože chtěla spáchat sebevraždu. Uvědomila si prý, že udělala hloupost. U soudu řekla, že látka byla už pět let prošlá a neúčinná. Místo do žíly ji navíc píchla do svalu. Své chování zdůvodnila tím, že muž měl nevhodné poznámky. Chtěla ho prý jen vystrašit, ne zabít.

Případ se před soud dostal až po více než dvou letech. Groerová byla původně obviněna z ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování, za což by jí hrozily až tři roky vězení. Věc byla nakonec překvalifikována na pokus vraždy s mnohem vyšší sazbou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?