Za prodej léků na internetu až rok vězení

20. 5. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodám antibiotika. Prodám antikoncepci. Prodám lék Tamiflu - vhodný hlavně na cesty do zahraničí. Vyhledat inzeráty, které nabízejí léky dostupné pouze na lékařský předpis, trvá s pomocí internetu jen pár minut.


Zkušenost s nákupem medikamentů přes internet má deset procent Čechů. A roste i byznys s padělky - loni se falešných léků nebo injekcí celosvětově zachytilo o pětinu více než v roce 2008.

Ministerstvo zdravotnictví proto chce, aby pokoutní nabízení léčiv dostupných pouze na lékařský předpis nebo výroba a distribuce falešných léků byly již brzy trestné. Taková úprava platí už v osmnácti zemích Evropské unie, v Česku dosud ne. Ministerstvo chce zákon zpřísňující tresty za nelegální obchod s léky předložit hned po volbách.

Podle návrhu má jít člověk, který vyrábí a šíří falešné léky, na jeden až pět roků do vězení. Tomu, kdo léčiva dostupná pouze na předpis protizákonně prodává, bude hrozit až roční vězení. „Počítáme ale i s alternativními tresty, jako jsou vyšší peněžité tresty nebo propadnutí majetku,“ říká náměstek ministryně zdravotnictví Martin Plíšek.

I léky na rakovinu

Podle Martina Beneše, ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, se dá na internetu sehnat téměř vše. A nemalá část nabízených léků jsou padělky. „Kupující bohužel neumí odhadnout možná rizika. Po internetu se nenabízejí jen takzvané lifestylové léky, tedy přípravky na hubnutí, na poruchu erekce nebo posílení růstu svalové hmoty. Sehnat se dají i antidepresiva nebo onkologika na léčbu nádorů,“ vyjmenovává Beneš. Celosvětové odhady hovoří o tom, že z medikamentů nabízených „po síti“ je falešná nejméně polovina.

Vyrábět padělky léků je podle Beneše velmi lukrativní byznys. „Výrobci si mohou vydělat až třítisíckrát více, než kolik do výroby vložili,“ uvedl ředitel. „A laik nemá skoro žádnou šanci padělek od originálu, který si koupil třeba na internetu, rozeznat,“ upozorňuje Beneš.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?