Za rok jsme se dostali z miliónových dluhů

18. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Už před rokem - jako první v zemi - přešla pod kraj Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, zaměstnávající více než dva tisíce lidí. Ředitel Jiří Madar říká, že byla tehdy v podobné situaci, jako jsou dnes...


mnohá okresní nemocniční zařízení: Ztráty z minulých let dosahovaly 400 miliónů, měla velké závazky po splatnosti a uzavřené nevýhodné smlouvy.

hn: Jak je na tom nemocnice po roce s novým zřizovatelem - Ústeckým krajem?

Výsledek je dobrý. Na účtech jsme měli k letošnímu 31. srpnu 130 miliónů, hospodaření ke stejnému datu vykazuje zisk půl miliónu korun. Investujeme z vlastních zdrojů 107 miliónů, dodavatelé léků s námi nemají problémy.

hn: A co mzdy? Museli jste je zvýšit, kvůli nařízení vlády…

Měli jsme peníze i na růst mezd, ale nepřeháněli jsme to. Průměrně si lékař v Masarykově nemocnici vydělá 29 230 korun a střední zdravotnický personál 15 350. Uvědomujeme si, že je to pod celorepublikovým průměrem, ale vsadili jsme na postupné zvyšování platů. Nastavili jsme program platového růstu s výhledem na tři roky. Odstranili jsme duplicitní činnosti, zaměstnanci tak pracují efektivněji. Osmapadesát jsme jich propustili.

hn: Co se změnilo poté, co jste přešli pod kraj?

Má vůči nám naprosto jasné požadavky, které musíme jako zdravotnické zařízení plnit. Základem je vyrovnaný hospodářský výsledek.

V nemocnici proto musely nastat zásadní změny. Zavedli jsme nový systém řízení podle evropské normy, zefektivnili jsme nemocniční činnosti. Zavádíme novou firemní kulturu, přidělujeme pravomoci a odpovědnosti jednotlivým pracovníkům, děláme vnitřní audity, měříme a vyhodnocujeme své výsledky.

hn: Myslíte, že by váš recept měly zkusit i ostatní nemocnice?

Jistě. Zdůrazňuji ale, že tato cesta je nesmírně obtížná. Důležité je nebát se zavést nový systém řízení. Jednoduše řečeno: Udělat v nemocnici pořádek.

(ika), Hospodářské noviny, 18.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?