Za stravu v nemocnici by se platilo okolo 50 korun

26. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Bylo by to stejné, asi jako když zaměstnavatel přispívá zaměstnanci na stravu. Zpravidla dvě třetiny platí zaměstnanec a jednu třetinu zaměstnavatel," říká ministryně Součková k plánu zavést poplatky za stravu v nemocnici...


Ministryně zdravotnictví Marie Součková řekla Právu:

Skutečně uvažujete o zavedení poplatku za stravu v nemocnici?

Ano. Uvažujeme o tom v rámci navržené reformy veřejných financí. V kapitole zdravotnictví přemýšlíme o upřesnění zdravotní sítě, dále o tom, že by osoby samostatně výdělečně činné měly platit určité vyšší zdravotní pojištění, a také o vytvoření systému spoluúčasti pacienta za stravu v nemocnici.

Jak velký by poplatek mohl být?

Bylo by to stejné, asi jako když zaměstnavatel přispívá zaměstnanci na stravu. Zpravidla dvě třetiny platí zaměstnanec a jednu třetinu zaměstnavatel. My uvažujeme, že za stravu v nemocnici by pacient mohl platit 50 až 60 korun za den.

Platili by všichni?

Ne. Osvobozeni by byli lidé s prokazatelně nízkými příjmy, tedy sociálně slabí občané.

A mohli bychom se na pobyt v nemocnici připojistit, abychom pak nemuseli platit nic?

Ano, zvažujeme komerční připojištění na služby, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Týkalo by se to i pobytu v nemocnici.

Odkdy by to mohlo být?

To přesně nemohu říci, ale podmínkou k tomu je přijetí reformy veřejných financí.

A mohli bychom si připlatit i na zdravotní péči, která je ze zdravotního pojištění, a dosud to možné nebylo?

To je velmi citlivé. Půjdeme asi trošku jinou cestou, kdy budou opravdu soukromá zdravotnická zařízení, která nebudou napojena na veřejné zdravotní pojištění. Pak by pacient, který nechce čekat na vyšetření, na které by se dostal třeba za několik týdnů, mohl do tohoto zařízení jít, řádně by byl vyšetřen, ale celé vyšetření by zaplatil v hotovosti.

Připravujete také kampaň proti rakovině. Jak by měla vypadat?

Onkologická onemocnění jsou u nás velmi častá. Prevencí by se dala snížit. K tomu by mohlo přispět aktivní vyhledávání nemocných. Proto chci, aby lidé více o své zdraví pečovali, a spolu s celým zdravotním systémem pak bych ráda vytvořila podmínky, které by umožnily včasný záchyt rakoviny.

Od kolika let věku by na takovou onkologickou preventivní prohlídku občan měl nárok?

Přibližně od čtyřicátého roku věku.

Program chcete spustit kdy?

Předpokládám od roku 2004.

Týkala by se tato prohlídka pouze prevence rakoviny, nebo idalších onemocnění?

Zaměřena by byla na onkologická onemocnění, ale protože by byl při ní měřen i krevní tlak a prováděna další vyšetření, zřejmě by se dotkla i kardiovaskulárních a dalších chorob.

Ale v ČR už některé preventivní programy jsou. Například rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva. Ne vždy jich ale občané využívají. Co uděláte pro to, aby nový onkologický preventivní program byl úspěšný?

Nemůžeme nikomu nařídit, aby přišel na vyšetření. To je jeho věc. Ale když se taková možnost dává, měl by ji občan využít. Vždyť jde jen a jen o jeho zdraví. Bohužel i do vlastních řad musím říci, že lékaři některé onkologické preventivní prohlídky neprovádějí, protože za to nejsou náležitě ohodnoceni.

A změníte to?

Chceme lékaře proškolit, jak nové, tak ty, co už dlouho jsou v praxi. Aby věděli, jak diagnostikovat a vyšetřovat. Jen tak preventivní program bude úspěšný. Lékař po vyškolení získá certifikát a na jeho základě bude moci vykazovat zdravotním pojišťovnám kódy, které k preventivnímu vyšetření budou patřit. Tím bude i více honorován.

Prý chcete, aby i kuřáci šli na preventivní vyšetření.

Protikuřácká kampaň se už v naší zemi provádí dlouho. Kuřáci trpí většinou rakovinou plic, která je u nás jednou z nejrozšířenějších rakovin. Opět: nemůžeme jim nic nařídit. Ale věřím, že když preventivní program na vyhledávání rakoviny plic bude, povede je k tomu, aby vyšetření podstoupili a zamysleli se nad tím, zda není výhodnější přestat kouřit.

VÁCLAV PERGL, Právo, 26.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?