Za svou práci se nestydím

25. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhovor s ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc Radomírem Maráčkem, kterého stíhá policie.


Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování obvinili ředitele Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomíra Maráčka z několika trestných činů souvisejících s veřejnými zakázkami. Nemocnici měl způsobit několikamilionovou škodu.

V případě, že by řediteli prokázali vinu, hrozí mu trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Ten však odmítá, že by jednal ve prospěch někoho jiného než nemocnice, což podle Maráčka dokazují i znalecké posudky, které má v rukou. V rozhovoru pro Olomoucký deník rovněž zmiňuje, jak jej obvinění zaskočilo a že uvažoval o tom, že ve funkci skončí.

Pane řediteli, dal jste najevo, že s trestním stíháním nesouhlasíte a podáte stížnost. Již jste ji podal?

Ano, stížnost už jsem podal. Vedle toho jsem podal stížnost i proti tomu, že mi policie odepřela mé zákonné právo nahlédnout do spisu.

Policie má podklady nasvědčující tomu, že jste nemocnici způsobil škodu přesahující devět milionů korun. Můžete se k tomu vyjádřit?

Nemocnici jsem nijak nepoškodil, naopak jsem vždy pracoval v její prospěch. Obvinění, které navíc přišlo právě v době krize ve zdravotnictví, mě mírně řečeno zaskočilo. Vyšetřování trvalo rok a půl. Policii jsme dali veškeré informace k prověřovaným zakázkám. Náš správný postup potvrzovaly i znalecké posudky. Jak policie dospěla k částce devíti miliónů, nevím, ale v obvinění není tato částka nijak specifikována a zdůvodněna.

Pokud jde o pronájem luxusních vozidel Audi, proč jste zakázku rozdělil na podlimitní v rámci zákona o zadávání veřejných zakázek místo toho, aby nemocnice „pořídila“ vozidla najednou? Je možné sdělit i to, proč jste tehdy vůbec „pořizovali“ tato vozidla? Šlo o to, že potenciální manageři měli takový požadavek, aby přijali angažmá v olomoucké fakultní nemocnici? Předně by bylo dobré upřesnit, že nešlo o luxusní vozidla, ale o vozy střední třídy. Navíc většina pronajatých vozů byla značky Škoda, vozy Audi byly pouze dva a nešlo o žádná nadstandardně vybavená auta. Šlo o operativní leasing, který je dnes naprosto běžný v řadě firem. Auta používali manažeři nemocnice. Abychom tyto manažery vůbec získali, potřebovali jsme jim kompenzovat fakt, že by tabulkovými platy ve státním sektoru šli s příjmy dolů. Navíc u naší konkurence je to běžný benefit i u kvalifikovaných lékařů. Stabilizovat management bylo po mém příchodu doFNOLzákladním kamenem dalšího úspěchu. Zpočátku nebylo jasné, kolik vozidel budeme potřebovat, protože nový manažerský tým se formoval postupně. Nákup vozidel namísto jejich pronájmu nebyl možný, protože investiční plán nemocnice s těmito výdaji pro dané období nepočítal. Policie má k dispozici znalecký posudek renomovaného soudního znalce, který konstatuje, že dlouhodobý pronájem automobilů, kterýFNOLrealizovala, je nejen možný, ale je z pohledu FNOL jeden z nejpřijatelnějších. Nešlo tedy o záměrné rozdělování zakázek, ale pořízení vozidel vždy až v momentě, kdy tato potřeba vznikla. Pořízení vozidel předem „do zásoby“ by bylo nehospodárné.

Pane řediteli, můžete se vyjádřit k dalšímu obvinění - kvůli zakázkám na nákup nových přístrojů? Podle policie bylo jasné, že nejde o modernizace, ale pořízení nové technologie. Sdělíte, proč jste tehdy volil takovou formu, a ne transparentní veřejnou soutěž?

Chci jen upřesnit, že nejde o další obvinění, ale obvinění je pouze jedno a policie v něm zmiňuje tři oblasti - automobily, přístroje a audity. V případě přístrojů šlo o techniku využívanou především v diagnostice v traumatologii, kardiologii a onkologii a k léčbě onkologicky nemocných pacientů, jako je lineární urychlovač neboCT přístroj. Zařízení byla medicínsko- technicky zastaralá a nevyhovující, některá bez servisní podpory, a v případě lineárního urychlovače na onkologii šlo dokonce o havarijní stav. Jejich modernizace představovala rychlé a efektivní řešení, které pomohlo dostat naši nemocnici opět na standardní úroveň současné medicíny a nabídnout pacientům kvalitní péči. Požadovali jsme modernizaci, ne nákup nových technologií, a to i z cenových a časových důvodů. U všech zakázek, které policie prověřovala, šlo o modernizaci nebo rozšíření stávajícího vybavení s ohledem na kompatibilitu se stávající technikou, vybavením celých pracovišť a jejich propojením. V zadávací dokumentaci u těchto zakázek byl vždy jasně uveden požadavek na modernizaci pracoviště, tato zadávací dokumentace také prošla ve všech případech kontrolou ministerstva zdravotnictví a byla zřizovatelem schválena.

Policie také poukazuje na škodu velkého rozsahu, způsobenou uzavíráním smluv na poradenskou činnost. Nejednal jste podle obvinění hospodárně a nevyužil možnosti vlastního interního auditu. Můžete osvětlit, proč jste nasmlouval externí firmy? Bylo to na základě výběrového řízení?

Když jsem přišel do FNOL, měla nemocnice jediného interního auditora na padesát zdravotnických pracovišť a dalších asi dvacet nezdravotnických. Měl své úkoly vyplývající z legislativy a pro racionalizaci provozu jsme rychle potřebovali provést procesní audit, abychom snížili mzdové výdaje, zefektivnili strukturu pracovišť a vytvořili předpoklady pro akreditaci nemocnice, která byla v roce 2009 úspěšně získána. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli audit vysoutěžit u externího dodavatele, který vyšel z výběrového řízení. Tuto zakázku už prověřoval antimonopolní úřad a ve svých závěrech z loňského října potvrdil, že jsme postupovali podle zákona.

Poté, co policie zveřejnila, že proti Vám zahájila trestní stíhání, postavilo se za Vás nejen vedení, ale také osobnosti z lékařské fakulty a nemocnice. I ministerstvo ocenilo Váš manažerský přínos fakultní nemocnici. Tušíte, kdo naopak měl zájem na tom, abyste v ředitelském křesle skončil? Podnětů dostala policie údajně několik

Určité podezření a signály mám,ale vzhledem k tomu, že případ není zatím dořešen a obvinění zatím nebylo staženo, nechci se k této otázce vyjadřovat.

Co si myslíte o tom, že obvinění přišlo zrovna ve chvíli, kdy jste řešil velmi složitou situaci v souvislosti s odchody lékařů v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme?

Je velmi těžké posoudit, zda to byla náhoda, nebo úmysl, obzvlášť v době, kdy jsme informovali veřejnost, že březen zvládneme a krizový plán je díky komunikaci s lékaři připraven. Zarazilo mě jak načasování celé věci, tak i intenzita, s jakou byla informace o mém obvinění prezentována v médiích.

Napadlo Vás, že raději ve funkci skončíte?

Napadlo a pořád napadá. O odstoupení jsem zpočátku uvažoval, protože se celá událost velmi osobně dotkla mě i mé rodiny. Nicméně důvěra pana ministra, vyjádření vedení FNOL, podpora od přednostů, primářů, dalších zaměstnanců a řada SMS zpráv a mailů, které jsem dostal,mě přesvědčuje, že jsou lidé, kteří mi věří. Cítím, že je nemohu zklamat a že musím bojovat. Nemocnici jsem nepoškodil. Přišel jsem do ní s velkým odhodláním a ochotou obětovat i kus svého života, což se mi v poslední době začalo vracet. Slyšet od zaměstnanců, že jsou hrdí, že pracují ve FNOL, byla ta největší odměna, jakou jsem si mohl představit. Rozhodně se nestydím za svou práci a nemám obavy z prezentace jejích výsledků. Nejde mi o pozici ředitele, ale možnost něco měnit, což však bez určitého postavení není možné.

Ministr zdravotnictví vás z funkce neodvolal. Nicméně v souvislosti s rizikem vašeho odvolání z funkce se objevily spekulace o tom, že by se poté mohl dostat do vedení fakultní nemocnice někdo, kdo by mohl jít na ruku některým „zájmovým skupinám“.

Nevím, zda silní hráči na poli privátního zdravotnictví dlouhodobě plánují významnější akvizice, ale zaznamenal jste takové tlaky směrem k fakultní nemocnici? Co si o těchto „varováních“ myslíte? Pan ministr moje odvolání vyloučil do vyřešení celé záležitosti. Dohodli jsme se, že si vezmu standardní dovolenou, abych mohl zpracovat stížnost na mé obvinění, a následně neplacené volno. Zastupovat mě během dovolené bude můj náměstek. Ministerstvo průběžně informuji o vývoji celého případu a v první polovině března bychom se s panem ministrem měli znovu sejít. Fakultní nemocnice je se svým 4,5miliardovým obratem a vysokým odborným kreditem zajímavým objektem zájmu.

Navrhl jste, že zůstanete na neplacené dovolené do doby, než se obvinění prošetří? Určitě nebudete jen čekat. Mohu se zeptat, čemu se budete věnovat?

Jsem pořád v kontaktu s FNOL a snažím se pomáhat alespoň maily nebo telefonicky. Neplacené volno mne nezbavilo pocitu odpovědnosti. Určitě je využiji k odpočinku a regeneraci.Vposlední době na to moc nebyl čas. Nabídl jsem své služby ministerstvu v přípravě některých bodů týkajících se reformy zdravotnictví. Nejsem typ člověka, který by dlouhodobě nic konstruktivního a sebenaplňujícího nedělal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?