Za tragický omyl při operaci prý nemohou lékaři, ale administrativa

12. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke smrti pacienta, kterému lékaři v maďarském Segedínu o víkendu omylem provedli operaci hlavy, došlo vinou záměny zdravotní dokumentace. Nemocnice oznámila, že zavede ojedinělý systém identifikace a označování pacientů...


BUDAPEŠŤ - Smrt pacienta, kterému lékaři na chirurgické klinice v jihomaďarském Segedínu o víkendu omylem provedli operaci hlavy, nezavinili lékaři, ale administrativa. Uvádí se to ve zprávě interní vyšetřovací komise segedínské nemocnice, o níž v pátek informoval maďarský rozhlas.

K tragickému omylu došlo vinou záměny zdravotní dokumentace, uvedl rozhlas a připomněl, že vinou neopodstatněné operace hlavy přišel jednaosmdesátiletý muž o život.

Vedení nemocnice začalo případ vyšetřovat současně s policií, aby zjistilo, kdo je za tento tragický omyl odpovědný. Konkrétní výsledek šetření ale prý zveřejní až poté, co skončí oficiální policejní vyšetřování.

Bude-li zjištěna osobní odpovědnost lékařů nebo nemocničního personálu, dotyčnému hrozí podle platných maďarských zákonů až pětileté vězení, řekl podle agentury MTI advokát László Ábrahám, který se specializuje na chyby ve zdravotnictví. Podle jeho slov má rodina zemřelého pacienta právo žádat od nemocnice odškodné, jehož výši určí soud.

Záhy po incidentu primátor města Segedín poslal ředitele nemocnice na nucenou dovolenou. Vedení nemocnice zároveň oznámilo, že co nevidět zavede ojedinělý systém identifikace a označování pacientů.

K podobným pochybením a mylným lékařským zásahům došlo už také v České republice. Letos v lednu například Stanislav Jančařík a jeho dvě dcery vysoudili na Nemocnici blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě-Vítkovicích 1,1 milionu korun. Lékařka interního oddělení zavinila svou nedbalostí v únoru 2001 smrt jeho ženy. Okresní soud následně vinu lékařky potvrdil a udělil jí roční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na 2,5 roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?