Za volně prodejná léčiva nejvíc platí důchodci

3. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále více lidí si nenechává léky předepsat od svého lékaře, ale koupí si je bez předpisu přímo v lékárně. Suma za volně prodávané léky v roce 2000 už přesáhla pět miliard korun...


Každý Čech spotřebuje ročně v průměru dvaatřicet krabiček léků, z toho dvanáct si koupí bez lékařského předpisu.

Praha - Stále více lidí si nenechává léky předepsat od svého lékaře, ale koupí si je bez předpisu přímo v lékárně. Suma za volně prodávané léky v roce 2000 už přesáhla pět miliard korun.

Léky bez předpisu si lidé berou nejčastěji při běžných obtížích - nachlazení či bolestech hlavy.

Nejvíc utrácejí podle Českého statistického úřadu za volně prodejné léky důchodci. Každý z nich v roce 2000 takto utratil téměř 700 korun, v roce 1994 to bylo jen něco přes tři stovky.

Všichni lidé kromě toho platí stále víc i za léky, které jsou na předpis a dříve je hradila pojišťovna. „V letech 1998 až 2001 spoluúčast stoupla dvaapůlkrát. Z toho vyplývá, že někteří důchodci už skutečně mohou mít potíže s nedostatkem peněz na léčiva. Přitom sociálně demokratická vláda tvrdila, že finanční spoluúčast pacienta se zvyšovat nebude,“ řekl včera Josef Suchopár ze společnosti Edukapharm.

Také Česká lékárnická komora potvrzuje, že stát na léky přispívá rok od roku méně.

Stále více pacienti doplácejí i podle Svazu zdravotních pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví, které výši úhrad určuje, to ale popírá. Tvrdí, že v každé skupině léčiv je alespoň jedno, za které pacient nemusí doplácet. Záleží prý jen na tom, co si nemocný člověk nechá předepsat.

Česko patří ke světové špičce v užívání léků. Výdaje za ně loni dosáhly téměř čtyřiceti miliard korun.

„Každý člověk v této zemi spotřebuje za rok průměrně dvaatřicet balení, z toho dvanáct si bez předpisu koupí sám v lékárně. Stále však český pacient „zaostává“ za francouzským, který za stejnou dobu spolyká nebo jinak užije osmačtyřicet balení léků,“ tvrdí Suchopár.

V Česku zatím neexistuje studie, která by prokázala, zda fakt, že si lidé léky více kupují sami, uspoří veřejné peníze.

„Evropské sdružení výrobců volně prodejných léků studii udělalo a výsledky jsou podle ní impozantní,“ řekl Suchopár.

Ředitelka marketingu a komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny Kateřina Zamastilová však uvedla, že i když se tímto způsobem peníze z veřejného zdravotního pojištění uspoří, vydají se zase na nové moderní a účinnější léky, které se do českého zdravotnictví zavádějí. „Tyto novinky zvednou ročně náklady na léky o čtyři až pět procent,“ zdůraznila.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 3.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?