Za výlet lékařů do Egypta dostala firma pokutu

4. 8. 2009 9:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv uložil farmaceutické firmě Actavis pokutu 750.000 korun za to, že platila lékařům pobyt u moře v Egyptě. Informoval o tom server iHNed s odvoláním na úterní HN. Společnost Actavis deníku udělení pokuty potvrdila a uvedla, že se odvolala...


Rozhodnutí úřadu je proto zatím nepravomocné. Firmu vyšetřovala také protikorupční policie, případ však odložila.

„Ano, společnost Actavis CZ dostala pokutu ve výši 750 000 Kč, a to za tvrzené šíření reklamy v rozporu se zákonem o regulaci reklamy,“ napsala firma s tím, že byla potrestána za to, že porušila zákon o reklamě, nikoliv za korupční jednání.

O případu vloni informovala jako první Česká televize, která uvedla, že Actavis lékařům v květnu platil luxusní pobyt v Egyptě za to, že předepisovali jejich léky.

Zájezd byl označen jako odborný kongres, televize však v pořadu Reportéři ukázala, že výlet neměl s odborným kongresem nic společného. HN píšou, že je to první trest za tento typ prohřešku, formálně ovšem za porušení zákona o reklamě.

Podle médií bylo kvůli tomu Actavisu až do konce loňského roku pozastaveno členství v České asociaci farmaceutických firem (ČAFF). Česká lékařská komora (ČLK) navíc vloni na podzim zpřísnila podmínky a tresty za uplácení lékařů farmaceutickými firmami.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?