Za vysoké platy libereckých záchranářů bude potrestán ředitel

9. 5. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Kontrola ve Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje odhalila pochybení při vyplácení odměn. Příplatky v některých případech přesáhly 130 procent platového tarifu. Ředitel Stanislav Mackovík proto přišel o osobní hodnocení a nedostane mimořádnou odměnu za druhé pololetí loňského roku. Novináře o tom informovala náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Mackovík odmítá, že porušil zákon. Příplatky podle něj nepřesáhly 100 procent, které dovoluje zákon.


Kontrola na záchrance odhalila pět pochybení, ta v odměnách jsou však podle Kocumové nejzávažnější. „Vyplácely se příplatky, odměny a prémie a tím se často mzdy zvyšovaly ve srovnání s tarifními na čtyř- až pětinásobek,“ řekla Kocumová. Mzdy lékařů a zdravotníků liberecké záchranky patří díky tomu k nejvyšším v zemi.

Zodpovědnost nese kraj

Lékař liberecké záchranky si měsíčně vydělá v průměru až 96.000 korun. Mackovík se však obává toho, že pokud mzdy, odměny či platby za přesčasy sníží, přijde o kvalitní lékaře. „Lékaři záchranné služby jsou všude nedostatkovým zbožím,“ upozornil.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) však nelze za chyby v odměňování dávat vinu jen řediteli. „Považuji to za selhání zřizovatele, který v minulosti nenastavil jasná pravidla hospodaření a odměňování ve zdravotnické záchranné službě,“ řekl Půta. V tuto chvíli proto podle něj není na pořadu dne Mackovíkovo odvolání ani výběrové řízení na nového ředitele. „Dostal za úkol zpracovat návrh pravidel odměňování. Jak pochybení napravil, ukáže příští kontrola,“ dodal Půta. Kraj chce navíc na záchrance provést forenzní audit.

Zdravotnická záchranná služba je s obratem 270 milionů korun největší krajskou příspěvkovou organizací. Vznikla v roce 2003 a má tři desítky výjezdových skupin rozmístěných ve 13 městech v kraji. Hejtman nevyloučil to, že podobně nekoncepční odměňování může být i v dalších krajských organizacích.

„Každý resort kraje měl ve svých organizacích nastavena jiná pravidla hospodaření a odměňování, na záchrance třeba ani neměli povinnost naplňovat investiční fond,“ řekl Půta. Nejlépe byla podle něj nastavena pravidla ve školství. Kraj chce ještě letos pravidla pro hospodaření svých organizací sjednotit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?