Žába na prameni? Zdravotní pojišťovny

16. 5. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Do zdravotnictví se podle ministra financí Babiše nalévají peníze, aniž by bylo jasně definováno kde, co a za kolik.


Při své páteční cestě po nemocnicích Libereckého kraje tak Andrej Babiš jen v podstatě zopakoval popis chronických bolestí, které po léta sužují české zdravotnictví. Původcem tohoto stavu je podle něj ministerstvo zdravotnictví.

Kritikou na jeho adresu nijak nešetřil. „Je to jediný rezort, který má jasný příjem a nejasný výdej,“ řekl na setkání se zaměstnanci liberecké nemocnice. Několikrát přitom zopakoval, že zdravotnictví nerozumí a nechápe ani to, proč jsou některé nemocnice ztrátové a jiné si vedou dobře. Mezi ně patří i Liberec. Podle samotných zdravotníků je na vině především špatná úhradová vyhláška.

Tedy zásadní dokument, který stanoví, kolik stojí jednotlivé zdravotní úkony. „Já s úhradovou vyhláškou nepohnu, to dělá ministr zdravotnictví,“ zdůraznil Babiš. Podle něj ji ale údajně sestavují pouze dva až tři úředníci. Ti v podstatě rozhodují o tom, kolik a za co nemocnice dostanou zaplaceno. Bohužel až tři roky zpětně. Liberecká nemocnice, která funguje už několik let bez dluhů, tak musela sáhnout do posledních rezerv. „Systém nás doběhl,“ konstatoval ředitel KNL Luděk Nečesaný.

V kritice rezortu se s ředitelem Nečesaným i ministrem Babišem shoduje také předseda lékařských odborů liberecké nemocnice, primář ARO, MUDr. Dušan Morman. „Já musím bohužel v tomto s panem ministrem souhlasit. „Je nezbytně nutné udělat ve zdravotnictví organizační změny a zprůhlednit hospodaření,“ řekl. „Je špatné, když se například drahá magnetická rezonance koupí v malé nemocnici, kde se provedou tak čtyři vyšetření denně. Je to nejen neekonomické, ale hlavně při tak nízkém počtu nejsou potřebné zkušenosti,“ ilustruje na jednom z mnoha případů chybějící koncepci primář oddělení, kde se koncentrují nejtěžší pacienti.

Podle primáře Mormana nejsou v tuto chvíli zásadní ani tak mzdy, po kterých volají jeho kolegové v odborech.

„Za peníze si koupíte přístroje, ale ne kvalitní lidi. U nás jsou mzdy dobré, ale lidé jsou dlouhodobě přetíženi,“ říká. Na vině je opět nekoncepčnost, kdy malé nemocnice ruší kvůli nedostatku personálu obory a péče o pacienty se pak kumuluje do větších center, kde na stejný počet personálu skokově přibývá pacientů. Jeho slova ilustruje čísly ředitel nemocnice Nečesaný. „V roce 2000 jsme měli 718 sester a 255 lékařů, teď je to 746 sester a 320 lékařů. Přesto máme sester nedostatek, protože jak se na nás valí péče z okolních nemocnic, je potřeba víc personálu.“ Žábou na prameni tak není ani ministerstvo zdravotnictví, ale především zdravotní pojišťovny, které podle zúčastněných nikdo nekontroluje a nemusí se ani nikomu zpovídat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?