Zabraňují ASS a NSAID Alzheimerově demenci?

8. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chrání acetylsalicylová kyselina nejen před infarktem, nýbrž i před Alzheimerovou chorobou? Podle výsledků studie publikované v Neurology onemocní dlouhodobí uživatelé ASS Alzheimerovou demencí přibližně...


Chrání acetylsalicylová kyselina (ASS) nejen před infarktem nýbrž i před Alzheimerovou chorobou? Podle výsledků studie publikované v Neurology (2002; 59: 880–886) onemocní dlouhodobí uživatelé ASS Alzheimerovou demencí ve stáří přibližně o polovinu méně často jako osoby, které ASS neužívají. Podobný efekt mají nesteroidní antiflogistika (NSAID).

Kolektiv Johna Breitnera z VA Puget Sound Health Care System v Seattle analyzoval výsledky „Cache County Study on Memory in Aging.“ V americkém státu Utah bylo pravidelně neurologicky vyšetřováno a dotazováno na své životní návyky celkem 5092 osob starších 65 let. Výzkumníci se zaměřili zejména na působení medikamentů užívaných v souvislosti s Alzheimerovou demencí.

Dřívější zkušenosti naznačovaly, že protizánětlivé medikamenty, avšak i H2blokátory by mohly mít preventivní účinek. U H2–blokátorů nebyla tato domněnka potvrzena, naproti tomu projevila se u ASS a jiných NSAID. V prvním tříletém průběhu studie z 3227 ještě žijících zúčastněných onemocnělo na Alzheimerovu chorobu 104 osob. Osoby, u kterých byla léčena zánětlivá onemocnění pomocí NSAID nebo užívaly ASS, byly mezi nimi v menšině.

V 55 procentech bylo prokázáno nižší riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou v závislosti na délce užívání. Ochranný účinek se projevoval u osob, které ASS nebo NSSAID užívaly pravidelně alespoň po dobu dvou let. Měli by nyní na základě těchto výsledků všichni starší lidé (pokud u nich neexistuje kontraindikace) užívat ASS nebo NSAID? Všeobecně to nelze ještě doporučit.

Breitnerovi je jasné, že pozorování, jakým je Cache County Study, zachycují jen asociace, nikoliv však doloženou kauzalitu. K této je nutná klinická randomizovaná studie. Tato studie byla v USA již zahájena. Bylo by proto předčasné potvrdit pozitivní výsledky, konstatuje se ve sdělení American Academy of Neurology. Vždyť ve smyslu Cache County Study by se měl účinek, pokud vůbec existuje, projevit nejdříve až po dvou letech.

Související odkazy:

Abstrakt příspěvku v Neurology

Tiskové sdělení American Academy of Neurology

Salt Lake Tribune (Utah) ke studii

Webové stránky Johna Breitnera

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?