Začal pokus o záchranu chebské nemocnice

20. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chebská nemocnice jako první z těch, které letos přešly pod správu krajů, zmapovala své dluhy natolik, aby mohla začít pracovat na své záchraně. Podle auditu vypracovaného firmou HZ Praha to nebude snadné...


Ročně prodělává padesát miliónů korun a podle auditorů není šance na to, že by ztrátu výrazně snížila, nijak veliká.

Zařízení s 300 lůžky akutní péče převzal od státu do vlastnictví Karlovarský kraj i se čtvrtmiliardovým dluhem z minulosti.

„Víceméně se potvrdily všechny naše obavy. Jde nám hlavně o to, abychom chebskou nemocnici uchránili a zachovali,“ varoval před nejhorším hejtman Josef Pavel.

Krizového řízení nemocnice se ujala Mediterra

Hrozící kolaps má odvrátit pražská společnost Mediterra, která se z rozhodnutí krajských radních nyní ujala krizového řízení nemocnice.

Auditoři zjistili, že na dalším zadlužování nemocnice se nejvíce podílí nadprůměrný růst mezd a osobních výdajů.

Nový ředitel nemocnice Josef Beran, kterého už dosadila do funkce Mediterra, zatím nechce mluvit o detailech chystaných úsporných opatření.

„Stejně jako jinde většinu nákladů nemocnice představují mzdy. Mým úkolem je teď najít rovnováhu mezi příjmy a náklady,“ řekl Beran, bývalý ekonomický náměstek pražské nemocnice v Motole.

Celkový dluh nemocnic v ČR je kolem dvou miliard

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Jaroslav Přehnal potvrdil, že situace v Chebu je vážná, ale nijak výjimečná.

„Jde o důsledek dlouho neřešených problémů. A co je horší, celkový dluh nemocnic stále narůstá. V celé republice to už jsou zhruba dvě miliardy,“ vypočítal Přehnal.

Chyba podle něj většinou není ve vedení nemocnic, ale spíše v systému financování. „Platby, které dostávají, neodpovídají zdražování zdravotnické péče,“ míní předseda.

Čtvrtmiliardu starých dluhů chebské nemocnice tvoří hlavně nezaplacené sociální pojištění a od roku 1997 narůstající penále.

Radní Karlovarského kraje doufají, že s oddlužením pomůže stát. Podstatná část tohoto dluhu vznikla v době, kdy nemocnici ovládal okresní úřad. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Maria Böhme ale nelze počítat s plošným oddlužením všech nemocnic.

„Hledají se spíše cesty k individuálním řešením,“ připustil mluvčí. Vycházet se bude z výsledků právě takových auditů, který už mají v Chebu.

Do konce června si mají stejný audit nechat udělat i ostatní regiony.

Mediterra má čas na ekonomickou záchranu nemocnice do konce roku, pak kraj chce lůžková zdravotnická zařízení přeměnit na obchodní společnosti. Stejné rozhodnutí už padlo v Plzeňském kraji a připravují ho další kraje.

Miroslav Petr, Hospodářské noviny, 20.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?