Začala jihoafrická konference o AIDS

4. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyřdenní setkání vědců, vládních činitelů a zdravotníků se koná v době, kdy v JAR sílí hněv veřejnosti vůči vládě za její vlažnou reakci na epidemii AIDS, která podle některých odhadů zabíjí denně 600 Jihoafričanů...


DURBAN (JAR) - První národní konference, která se v Jihoafrické republice bude zabývat problematikou nemoci AIDS, začala včera v Durbanu. Čtyřdenní setkání vědců, vládních činitelů a zdravotníků se koná v době, kdy v JAR sílí hněv veřejnosti vůči vládě za její vlažnou reakci na epidemii AIDS, která podle některých odhadů zabíjí denně 600 Jihoafričanů, píše agentura Reuters.

Proto svou vlastní konferenci svolali také aktivisté usilující o lepší vládní strategii, jak čelit této smrtelné chorobě.

„Afrika vstupuje do zoufale, zoufale těžkého období,“ prohlásil na tiskové konferenci před zahájením jednání v Durbanu zvláštní vyslanec OSN pro HIV/AIDS v Africe Stephen Lewis. „Existuje velmi reálná hrozba, že to nejhorší teprve přijde a je tu také pocit všudypřítomné smrti,“ dodal.

V Jihoafrické republice je nakaženo virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS, více lidí, než v kterékoli jiné africké zemi. To ovlivňuje život celé společnosti a především ohrožuje ekonomiku země, kde se průměrná délka života v roce 2005 odhaduje na pouhých 45 let.

Kritici tvrdí, že jihoafrická vláda reaguje na epidemii HIV/AIDS nepřiměřeně pomalu a vládní odmítnutí začít ve státních nemocnicích používat léky na bázi retrovirů, jediné, o nichž je zatím známo, že dokáží postup nemoci zpomalit, vyvolalo všeobecný hněv.

Vládní činitelé v čele s ministryní zdravotnictví Mantombazanou Tshabalalaovou-Msimangovou ovšem zpochybňují účinnost retrovirů a tvrdí, že jsou potenciálně toxické, s čímž ovšem vědci a aktivisté bojující proti AIDS všeobecně nesouhlasí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?