Začalo oddlužování slovenských nemocnic, protesty pokračují

7. 11. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenské státní nemocnice dostaly první finanční výpomoc na oddlužení a mohly tak vyrovnat část závazků vůči zdravotním pojišťovnám či obcím.


Vláda se rozhodla oddlužit veřejné nemocnice kvůli zamýšlené transformaci zařízení na akciové společnosti.

Pro tento záměr vyčlenila v rozpočtu 350 milionů eur. V první fázi nemocnice dostaly 87 milionů eur, na počátku listopadu by pak měly splatit dluhy také u věřitelů ze soukromé sféry. Po skončení oddlužení by nemocnice měly začít hospodařit „s čistým kontem“.

Nemocnice: Zadlužování se nezastaví

Někteří odborníci jsou však k plánům vlády skeptičtí. „Pokud nebudou navýšeny platby od zdravotních pojišťoven a nemocnice budou poskytovat péči hluboko pod cenou, budou se zadlužovat i nadále,“ upozorňuje viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Peter Ottinger.

„Za rozumnější považujeme spíše transformaci na neziskové organizace než na akciovky. Také neziskovka má při dobře nastavených cenách možnost vytvářet zisk, ale je povinna ho odvádět do zvýšení kvality zdravotní péče. To považuji za spravedlivé, když už působíme v systému veřejného zdravotního pojištění, kde každý musí platit odvody,“ dodává.

Právě zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti je jedním z požadavků, které vedle dodržování zákoníku práce, dofinancování systému zdravotnictví a lepšího platového ohodnocení prosazují lékaři v rámci kampaně podobné českému „Děkujeme, odcházíme“, v jejímž průběhu podalo hromadné výpovědi na 2400 slovenských lékařů.

Uhliarik: Hazardujete se zdravím dětí

Na napjatou situaci ve zdravotnictví reagoval i ministr Ivan Uhliarik, který obvinil protestující lékaře z vydírání. „Pokud k hromadnému odchodu zdravotníků opravdu dojde, bude situace velmi vážná, přestože v nemocnicích zůstane více než 70 procent lékařů.

Mimořádná situace nastane i v dětských nemocnicích, proto chci vyzvat odboráře, aby nehazardovali se zdravím našich dětí a vyjednávali bez rukojmí, podobně jako sestry,“ prohlásil ministr Uhliarik a připomněl, že sestry při jednáních o zlepšení pracovních podmínek a zvýšení mezd „nevydíraly a nezatlačovaly druhou stranu do kouta“.

„To naprosto odmítám,“ upozornil Ivan Uhliarik a naznačil podobu krizových plánů, jež jeho resort pro případ hromadného odchodu lékařů připravil. Podle jeho slov půjde především o nepopulární opatření, například v podobě slučování oddělení a s tím souvisejícího propouštění nelékařského personálu, ale také o prodlužování čekacích dob na plánované operace.

Nemocnice přijmou nové lékaře

Slovenský ministr zdravotnictví oznámil, že své výpovědi již stáhly dvě stovky lékařů a drtivá většina jejich kolegů deklarovala, že nakonec zaměstnání neopustí a že výpovědi podávali jen ze solidarity. Ivan Uhliarik zdůraznil, že zdravotníci, kteří stáhnou výpovědi do konce října, se budou moci vrátit na své pozice. Jinak se totiž na jimi uvolněná místa začnou přijímat noví zaměstnanci.

Na východě Slovenska mají podle jeho slov některá zdravotnická zařízení evidovat i více než 100 žádostí. Ministr také upozornil, že bude-li se muset plánovaná péče provádět v menší míře, nemocnice získá méně peněz od zdravotních pojišťoven. „Na jedné straně lékaři požadují vyšší platy, ale na straně druhé nedovolí, aby je nemocnice měla z čeho platit,“ konstatuje.

Více se dočtete v dnešním vydání Zdravotnictví a medicína

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?