Začátkem příštího roku by Ústecký kraj mohl mít svoji záchytku

15. 2. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Ústeckého kraje pokročilo ve svém záměru obnovit v regionu protialkoholní záchytné stanice. Do konce září má být předložen konkrétní návrh řešení této problematiky, v prvním čtvrtletí příštího roku by měl být záměr uskutečněn. Novinářům to řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) po jednání rady kraje. Poslední záchytka přestala v kraji fungovat v roce 2001, a to v Bílině na Teplicku.


Otázkou zůstává, jestli v kraji vzniknou záchytné stanice dvě, nebo jen jedna. „Myslím, že jedna je málo, kraj je nešťastně natažený, měly by tu být dvě. Jedna v Mostě, druhá případně v Ústí, Děčíně či někde na této straně kraje,“ řekl Bubeníček.

Předpokládá se, že by záchytná stanice fungovala v prostorách některé z nemocnic Krajské zdravotní, která má pod sebou nemocnice v Ústí, Děčíně, Mostě, Chomutově a Teplicích. Jejím akcionářem je právě kraj. „Byli bychom tam ve svém, odpadla by otázka nájemného a podobně,“ dodal hejtman. Podle něj právě mostecká nemocnice prostory na vybudování záchytky má. Stala by se tak jedním z jejích oddělení.

„Pokud se dokážeme do konce září dohodnout, měli bychom zájem, aby se to realizovalo v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl Bubeníček k otázce časového horizontu vybudování záchytky nebo záchytek.

Bubeníčkova KSČM měla obnovu záchytných protialkoholních stanic v programu, s nímž šla do krajských voleb. O záměru se diskutovalo koncem ledna na ustavujícím jednání sociálního a zdravotního výboru zastupitelstva a sociální a zdravotní komise rady kraje. Zatím není jasné, kolik peněz by kraj do této služby vložil a jak by ji financoval.

Představitelé kraje se byli počátkem února podívat, jakým způsobem je zajištěna záchytná služba v Plzeňském kraji. „Záchytka je tam provozovaná soukromým subjektem, kraj na ni přidává jen poměrně malou částku. Je to jeden z modelů, který se může zohlednit v rámci zpracovávané analýzy,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. „Osobně bych se ale přikláněl k tomu, aby to bylo v rámci našeho zařízení, nikoli soukromé,“ reagoval Bubeníček.

Bílinská záchytná stanice skončila v roce 2001 kvůli nedostatku peněz. Ústecký kraj je jedním z mála, kde toto zařízení chybí. Vedení kraje v čele s ODS chtělo v roce 2003 vybudovat záchytky v ústecké Masarykově nemocnici a v mostecké nemocnici. Celkem měly mít tyto stanice 17 lůžek.

Jejich vybudování mělo stát mezi 222 až 224 miliony korun a jejich provoz by ročně přišel krajskou pokladnu na dalších 12 milionů. Později krajští radní od tohoto záměru ustoupili. O zřízení vlastní protialkoholní záchytné stanice v 2002 uvažovali také v Děčíně, finančně podílet se na ní měli i hostinští. I z tohoto záměru nakonec sešlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?