Záchranáři by mohli být lépe chráněni proti násilníkům

11. 10. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři by mohli být lépe chráněni proti napadení, počítá s tím novela trestního zákoníku, kterou do Poslanecké sněmovny předložil Středočeský kraj. Zastupitelé argumentují tím, že roste počet případů, kdy lidé bezdůvodně napadají zdravotníky.


Proto navrhují, aby se na ně vztahovala speciální ochrana ve formě vyšších trestů pro násilníky i v případech, kdy jsou záchranáři ve službě, ale zrovna neposkytují pomoc.

V současnosti hrozí útočníkům vyšší tresty za předpokladu, že napadnou záchranáře ve chvíli, když někomu poskytuje pomoc. V tu chvíli může být za ublížení na zdraví potrestán jedním až pěti lety vězení.

Pokud ale zaútočí poté, co zdravotník práci dokončí či během cesty na místo nehody, může být potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři roky. Podle nové normy by ale nebylo podstatné, ve které chvíli násilník zaútočil, automaticky by se na něho vztahovala vyšší sazba.

„Z hlediska nebezpečnosti protiprávního jednání pachatelů by nemělo být rozhodující časové hledisko, zda se pachatelé násilí dopouštějí při výkonu uvedených činností nebo s určitým časovým odstupem, kdy jejich jednání může být ještě zákeřnější a agresivnější,“ odůvodňují návrh zastupitelé v důvodové zprávě.

Případů napadení záchranářů v posledních letech přibývá. Nezůstává přitom jen u slovních výhrůžek, ale pacient nebo jeho blízcí zdravotníky často fyzicky napadnou. Středočeští záchranáři zaznamenávají ročně asi deset takových případů. Letos jich už bylo už více než pět. Někteří zdravotníci volají po tom, aby měli status veřejného činitele. To ale tato předloha podle Markéty Vítkové z tiskového oddělení Středočeského kraje neřeší.

K novele trestního zákoníku by se měla nejprve vyjádřit vláda, bez ohledu na její stanovisko ji pak posoudí i Poslanecká sněmovna. Na program jednání se dostane patrně na listopadové schůzi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?