Záchranáři chtějí zpět odměny

25. 3. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vraťte nám osobní ohodnocení," chtějí po vedení Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK) zaměstnanci výjezdových stanic Plzeň - město. S prosbou o pomoc se nyní obracejí na nové vedení kraje. Radnímu pro zdravotnictví Václavu Šimánkovi v minulém týdnu poslali dopis, v němž uvádějí, že jim byly peníze v roce 2006 bez vysvětlení sebrány a dodnes je nemají...


Vedení ZZS PK se hájí tím, že finance byly jen převedeny do fondu odměn a vedoucí jednotlivých úseků je přerozdělují podle odvedené práce.

„Pracuji u záchranné služby přes třicet let. Moje osobní ohodnocení před třemi lety bylo 2200 korun. Pak nám ho najednou bez udání důvodu vzali. Za ty tři roky to dělá už 76 tisíc korun,“ říká řidič záchranky Milan Hálek, jeden z 35 zaměstnanců, který se pod dopis pro kraj podepsal.

Bezdůvodné odebrání peněz zaměstnanců ale současný ředitel záchranky Ivo Rada popírá. „Já tehdy ředitelem nebyl, ale vím, že se tenkrát musely sjednotit v rámci sloučení jednotlivých stanovišť záchranky i platové podmínky.

V Plzni bylo například vyšší osobní ohodnocení, na venkově zase příplatky za výjezdy,“ vysvětluje Rada. Organizace se prý také připravovala na možnou prohru soudu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, v tom případě by jí musela vyplatit 30 milionů korun. „V takové situaci, která nakonec nenastala, bychom ale nemohli sáhnout na platy zaměstnanců, takže by se peníze vzaly právě z fondu odměn. Lidé tedy nepřišli o nic. Jenom jsme zvolili jiný motivační přístup. Každý dostane to, co si zaslouží,“ říká Rada.

Dodává, že se všemi zaměstnanci osobně hovořil a o všem je informoval. „Mohu okamžitě doložit, že zaměstnancům se naopak reálný plat v roce 2008 zvýšil o 15 procent,“ uvádí Rada. Průměrná mzda zdravotních sester u záchranky roce 2007 byla 25 171 korun, v roce 2008 již 28 727 korun tedy o 14,5 procenta vyšší. „Průměrná mzda řidičů v roce 2007 činila 21 580 korun a v roce 2008 24 196 korun, což je více o 12,2 procenta,“ dokazuje svá slova ředitel záchranky. Dopis považuje za nepravdivý.

Hálek zase tvrdí, že lži jsou na druhé straně. „Kdykoli došlo k nějakému navýšení peněz ze zákona, odebrali nám je v nějaké pohyblivé položce. Teprve až po sepsání dopisu si nás najednou začalo vedení po jednom volat k sobě. Honem se utvořila jakási komise složená z hlavních sester, vedení řidičů a vedoucích lékařů, kteří nám mají odměny přerozdělovat. Nabídli mi tisíc korun. Před třemi lety jsem měl za stejnou práci více než jednou tolik,“ nelíbí se Hálkovi přístup k problému. Nechápe prý ani, jak mohou jeho práci hodnotit lidé, kteří s ním v podstatě nepřijdou do styku. Pokud se zaměstnanci s vedením ani krajem nedohodnou, chtějí celou záležitost řešit soudní cestou. Požadovat budou ušlý zisk za předchozí tři roky.

Radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje uvedl, že dopis se k němu zatím nedostal. „Ještě jsem ho nečetl, tak se nemohu vyjadřovat k jeho obsahu. Až se tak stane, určitě se budu tímto problémem zabývat. Jsem ochotný pozvat všechny zúčastněné a celou záležitost s nimi probrat,“ nabízí Šimánek.

Vedoucí jedné ze dvou odborových organizací ZZS PK Petr Bautz zastává názor ředitele záchranky. „Jedná se o problém jen několika lidí, konkrétně z Plzně, kteří si chtějí vymoci výhody, jaké jiní nemají,“ doplňuje Bautz.

Rada požadavky úzké skupiny považuje za neseriózní vzhledem k ostatním 373 zaměstancům. „Jako ředitel ZZS PK odpovídám zřizovateli za poskytování kvalitní přednemocniční neodkladné péče, vyrovnané hospodaření a další. Jsem nekompromisně pro rovné podmínky všech zaměstnanců a naopak jsem razantně proti zvýhodňování jednotlivců. Jsem pro adresné odměňování zaměstnanců podle jejich zásluh. A jsem přesvědčen, že v tomto mám podporu naprosté většiny zaměstnanců,“ říká Rada. Poté, co si dopis určený kraji přečetli lékaři ZZS PK, byli prý pobouřeni a chtějí na něj také reagovat a názorově podpořit ředitele záchranky.

Zaměstnanci, kteří nejsou spokojeni se zrušením osobního příplatku, se s žádostí o jeho navrácení obrátili již na bývalého radního pro zdravotnictví. Tehdy neuspěli.

Dopis zaměstnanců a celé vyjádření ředitele ZZS PK na: plzensky.denik.cz

Michaela Kunešová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?