Záchranáři měli dostat přidáno. Není prý ale z čeho

21. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zase nám lhali, říkají při pohledu do peněženky rozhněvaní lékaři záchranné služby.


Takto příkře hodnotí s měsíčním odstupem skutečný výsledek debat o zvýšení platů v rámci jednání v době vrcholící nejistoty v souvislosti s kampaní Děkujeme, odcházíme. Sliby - chyby, krčí doktoři rameny. A jejich šéf to potvrzuje.

„Naši lékaři se cítí podvedeni. Peníze na zvýšení platů nedostanou,“ konstatoval v pátek ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. To, že by doktoři ze sanitek měli dostat přidáno, přitom nikdo nezpochybňuje. Ale - jaksi chybí hromádka peněz, ze které by se mohlo brát.

Slíbené zvýšení mezd se tak projeví zřejmě jen na papíře. Výpověď nepodal jediný záchranář Desátého února se přitom situace jevila jinak. Tehdy se představitelé záchranných služeb sešli s premiérem Petrem Nečasem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, aby společně vymezili úlohu zdravotnických záchranných služeb v době krize, která by mohla nastat odchodem lékařů z nemocnic po 1. březnu.

Výsledek? Záchranáři slíbili, že v případě hromadného exodu doktorů se budou starat o pacienty v rámci všech svých možností, tedy nad rámec neodkladné přednemocniční péče, kterou mají zajišťovat.

Z lékařů-záchranářů totiž v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme nepodal výpověď ani jediný. Z tohoto setkání současně zástupci záchranářů odcházeli se slibem, že v případě navýšení platů doktorům v nemocnicích nezůstanou stranou ani jejich kolegové ze sanitek.

Chyba se ukázala jako záměr Lékaři, kteří jako první přicházejí do kontaktu s lidmi bojujícími o život, ale nyní mají jasno: čekají marně. „Dozvídáme, že příslib nebude splněn. Vláda svým nařízením sice uložila také ředitelům zdravotnických záchranných služeb zvýšit od 1.

března platové tarify lékařům stejně jako v nemocnicích, ale v tzv. úhradové vyhlášce se peníze od zdravotních pojišťoven určily jen na platy nemocničních lékařů. Co se zprvu zdálo být pouze chybou či opomenutím, ukazuje se jako záměr,“ konstatovala v pátek Tereza Janečková z centrály středočeských záchranářů.

Podle Houdka sice s kolegy z Asociace ředitelů zdravotnických záchranných služeb ČR opakovaně na problém upozorňovali ministerstvo zdravotnictví i předsedu vlády - konkrétním výsledkem se ale stal přípis náměstka ministra Petra Noska, z něhož vyplývá, že peníze na navýšení platů nepošlou zdravotní pojišťovny, ale „měl by zajistit zřizovatel těchto zařízení“. Tedy - kraje.

V rozpočtech krajů navýšení není Kraje však již mají chválené rozpočty - a ty s žádným navyšováním částek nepočítají.

Konkrétně ve středních Čechách se naopak příjmy sníží.

Hejtman David Rath (ČSSD) to vysvětluje omezením příjmů od státu, což si vynucuje rázné škrty.

Nejen v případě záchranné služby, ale třeba i v podobě rušení autobusových spojů či šetření v domovech důchodců. A to, že Rathovi jeho předchůdce Petr Bendl (ODS) vytýká výdaje, které považuje za populistické plýtvání (například proplácení žákovského jízdného) doktorům peněženky nenaplní To potvrzuje i Houdek. Lékaře prý čeká něco podobného, co pocítili například pracovníci ve školství: tarifní mzdy se sice zvýší, ale na úkor jiných, nenárokových složek platu.

„Jako by naše vstřícnost v době blížící se krize ve zdravotnictví měla být potrestána,“ durdí se ředitel středočeských záchranářů. A používá i příkřejší výrazy: podvod, výsměch. „Ve chvíli, kdy nemocniční lékaři stáhli výpovědi, tak vlastně stát vyslal záchranným službám signál o druhořadosti jejich zdravotnických zaměstnanců,“ míní Houdek.

Řešení je na krajích a pojišťovnách A co na to ministerstvo zdravotnictví?

„Navýšení platů lékařů v záchranných službách nemůže být financováno úplně stejným způsobem jako u nemocnic, to znamená pouhým navýšením úhrad od pojišťoven. Pojišťovny se na úhradách v záchranné službě podílejí pouze zhruba do dvou pětin a je na jednotlivých krajích, aby se zdravotními pojišťovnami našly vzájemné optimální řešení,“ reaguje Vlastimil Sršeň z ministerstva zdravotnictví s tím, že tři pětiny jsou hrazeny z nákladů rozpočtů krajů, na což vybírají finanční prostředky z daní přímo právě kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?