Záchranáři na Vysočině převzali 14 nových sanitek

14. 10. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři na Vysočině převzali 14 nových sanitních vozů. Budou rozmístěny na 13 výjezdových základnách. Tři vozy budou jezdit na Pelhřimovsku, Novoměstsku a Třebíčsku, čtyři na Havlíčkobrodsku, jeden zůstane v Jihlavě. Do provozu budou sanitky včetně moderního vybavení nasazeny koncem října.


ČTK to řekla ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová.

„Sanitky se také musí dovybavit ostatním moderním zařízením,“ uvedla Filová. Spolu s novými sanitkami dostali záchranáři také 40 přístrojů na nepřímou srdeční masáž a transportní lehátka pro pacienty s větší váhou. Modernizací prošel i komunikační systém a technologie pro sdílení dat mezi zdravotnickým operačním střediskem, zasahujícími posádkami a nemocnicemi. „Nově jsou všechny sanitky kvůli bezpečnosti vybaveny kamerami. Z vlastních peněz je ještě opatříme couvacím monitorem,“ řekla Filová.

Projekt modernizace záchranářského vybavení spolufinancovala Evropská unie. Z celkových výdajů 78 milionů korun zaplatila unijní dotace 85 procent, zbytek hradil rozpočet Kraje Vysočina.

Průměrné stáří současných sanitních vozů v kraji je kolem pěti let. Z ostrého provozu se sanitky vyřazují po osmi letech, případně po najetí 250.000 kilometrů. Ve vozovém parku je 60 vozidel rozmístěných na 21 stanovištích, některá z nich jsou i starší než deset let. Záchranáři jich většinou vyměňují každoročně šest až sedm. „Vyřazené sanitky si mohou vzít nemocnice pro své převozové služby,“ dodal hejtman.

V roce 2014 vyjela krajská záchranka k více než 40.000 případů, ujela více než 1,5 milionu kilometrů. Zdravotníci nejčastěji zasahovali u pacientů se somatickými onemocněními a úrazovými stavy, četné jsou také výjezdy k infarktům a cévním mozkovým příhodám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?