Záchranáři očkovaní loni se mají přihlásit o další dávku

14. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři očkovaní při loňských záplavách proti virovému zánětu jater typu A se mají přihlásit hygienikům, aby mohli dostat bezplatně další dávku. První dávka chránila rok, druhou se ochrana prodlouží na 10 let...


PRAHA - Záchranáři očkovaní při loňských záplavách proti virovému zánětu jater typu A se mají přihlásit hygienikům, aby mohli dostat další dávku. První dávka chránila rok, druhou se ochrana prodlouží na deset let. I toto očkování je bezplatné.

„Lidé očkovaní bezplatně při povodních a po nich by se měli přihlásit do konce května tam, kde dostali vakcínu, nebo v hygienické stanici nejbližší svému bydlišti,“ řekl včera ČTK Jaromír Sobota ze Zdravotního ústavu.

Hygienikům se nemusejí hlásit děti, které v době záplav byly rovněž očkovány. I ony dostanou druhou dávku, ale rodiče se nemusejí o nic starat. Evidenci si vedou pediatři a sami pozvou děti na očkování.

Očkování druhou dávkou začalo v březnu, hygienici měli na počátku připraveno 15.000 dávek. Do léta by mělo být ukončeno. „Vakcíny je dostatek a na všechny, kteří dostali první dávku, se dostane,“ řekl ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy Vladimír Polanecký.

Vakcínu proti virové hepatitidě A poskytlo ministerstvo zdravotnictví.

Loňské záplavy podle statistik počty onemocnění žloutenkou nezvýšily, a tak pokračoval úbytek pacientů, charakteristický pro poslední roky. Zatímco v roce 1997 bylo v Česku 1187 nemocných, v dalších dvou letech vždy těsně nad 900, v roce 2000 jen 614, v následujícím roce 325 a loni pouze 127 nemocných.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?