Záchranáři odhalí vtipálky a ušetří peníze

3. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zlomyslnost a vtipnost mohou doplatit v nejbližší době ti, kteří volají na číslo zdravotnické záchranné služby pro zábavu. Záchranáři si nechají upravit telefonní ústřednu tak, aby mohli snadno identifikovat číslo volajícího...


Vtipálkovi by pak hrozila pokuta kolem 10 tisíc korun. Nejméně jedenkrát týdně vyjíždí vozidlo záchranky k planému poplachu. „Děti dokáží například velice sugestivně vylíčit, co se děje. Přesně popíší příznaky infarktu nebo blížícího se porodu,“ uvedl ředitel šumperské záchranné služby Petr Žák.

Náklady na jeden kilometr jízdy přitom dosahují 30 korun. „To jsou jediné peníze, které dokážeme vyčíslit. Máme však omezený počet sanitek, takže se může stát, že někde bude chybět,“ podotkl. Podle ředitele Žáka vyjíždí sanitka naplano na některá místa poměrně pravidelně. Dodal, že za jeho praxi už v okrese není jediná obec, kam by sanitka nejela zbytečně.

Po rekonstrukci ústředny se jakákoliv volající čísla zobrazí na displeji. „Snadněji pachatele najdeme a usvědčíme,“ vysvětlil šéf záchranky s tím, že případy se předají přestupkovému odboru městského úřadu. Pokuta se pohybuje kolem deseti tisíc. Úprava telefonní ústředny by podle Žáka neměla být drahou záležitostí. „Řádově zaplatíme několik tisíc,“ dodal.

Bára Haušková, Právo, 02.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?