Záchranáři ve Zlínském kraji získali 18 nových sanitek za 60 mil.

27. 11. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje převzala 18 nových sanitek. Je to její dosud největší nákup nových vozů, řekl ČTK ředitel krajské záchranky Josef Valenta.


Záchranáři mají běžně šest nových vozidel ročně. Nové vozy nahradí starší sanitky, umožní nyní obměnu třetiny vozového parku. Záchranáři mají v kraji k dispozici 59 sanitek.

Díky novým vozidlům se záchranka dostane z průměrného stáří vozu v úrovni sedmi let ke čtyřem letům. „Má to vliv na technickou úroveň, spolehlivost a bezpečí posádek i pacientů,“ uvedl Valenta. Nové sanitky stály přes 60 milionů korun, z toho přes 50 milionů pokryly evropské dotace.

Nové sanitky jsou vybaveny moderní výpočetní technikou včetně systému, který již při výjezdu sanitky získá informace o pacientovi, k němuž míří. „Jaké měl potíže, jaké měl diagnózy, jaká rizika u něj hrozí. Tím pádem jsme schopni rychleji a kvalitněji poskytnout zdravotní péči na místě a rychleji jej přepravit do příslušného zdravotnického zařízení,“ řekl Valenta.

Při odvozu systém odešle z vozidla informace o stavu pacienta, aby se mohl v konkrétní nemocnici připravit tým specialistů. Nové vozy budou sloužit v celém kraji, dostanou se na téměř všechna výjezdní stanoviště záchranky.

V nadcházejících letech by záchranáři chtěli získat vůz, který umožní průjezd náročným terénem. „Náš kraj je v některých místech hodně členitý. Na trhu začínají být prototypy, které vyhovují těmto potřebám,“ řekl ředitel. Záchranáři na Zlínsku dnes dostali také nové uniformy, které jsou vybaveny větším počtem reflexních prvků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?