Zachrání se léčebna rakoviny?

10. 9. 2012 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská zdravotní má studii na stavbu nové ústecké onkologie. Nyní řeší, jak ji postaví a kde vzít miliardu.


Nejspíše zcela nová akciová společnost postaví onkologii v Ústí nad Labem. Tu potřebuje Krajská zdravotní proto, aby si udržela status komplexního onkologického centra. Bez něho by nejmodernější léčba rakoviny v regionu definitivně skončila. Již nyní status onkologického centra má ústecká Masarykova nemocnice udělený od ministerstva zdravotnictví jen dočasně.

Podle předsedy představenstva Radka Scherfera se nyní hledá nejvýhodnější cesta, jak vše zařídit. „Nejpravděpodobnější variantou je, že bychom založili dceřinou společnost Krajské zdravotní, která by měla projekt na starosti. Centrum by pak samozřejmě provozovala Krajská zdravotní,“ uvedl.

Krajská zdravotní má studii, jak by mělo centrum vypadat a co vše by v něm mělo být. „Cena je kolem jedné miliardy korun,“ tvrdí vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních věcí kraje Petr Severa. Kde by je kraj, respektive nemocnice, vzal, ale jasné není. Jednou z variant prý je vstup nějakého kapitálově silného partnera, případně by si firma musela vzít investiční úvěr.

Že je stavba klíčová, ukazuje postup ministerstva v případě onkologie v Chomutově. Na Krajskou zdravotní dorazil dopis, že ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí se zachováním detašovaného pracoviště ústecké onkologie v Chomutově. Měla by tam tak definitivně končit biologická léčba.

„Budeme muset postupně pacienty převádět tak, abychom je nepoškodili, na léčbu do Ústí nad Labem“ řekl náměstek ředitele Krajské zdravotní Jiří Madar.

Biologická léčba rakoviny je možná jen v komplexním centru. Krajská zdravotní o status centra již letos téměř přišla. Ministerstvo zdravotnictví totiž na začátku roku oznámilo, že status, který měla do konce března, jí již neprodlouží. Nakonec rozhodnutí ministerstvo změnilo. „Centru byl prodloužen status do 30. června 2013.

Stalo se tak na základě doporučení odborné komise,“ uvedl tehdy mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Nejpozději do konce roku 2014 musí být pořízen druhý lineární urychlovač. Zatím může využívat ten chomutovský.

Jak to je? Krajská zdravotní má v Masarykově nemocnici jen dočasně udělený statut komplexního onkologického centra. Současná onkologie je nevyhovující a je potřeba postavit novou. Nejpravděpodobnější nemocnice založí dceřinou společnost, která vše zařídí. Stavba má stát zhruba jednu miliardu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?