Záchranka bez lékařů?

30. 7. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Velkých Opatovicích, Slavkově a Mikulově nebudou od 1. srpna na základnách zdravotnické záchranné služby lékaři. Sanitky budou vyjíždět se zdravotnickým personálem, v případě potřeby přijede lékař z jiného města. ČTK to řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Milan Klusák. V Hodoníně nebude lékař na základně záchranářů pouze v noci. Lidé podle Klusáka změnu nepocítí, péče zůstane zachována.


Za úbytek lékařů mezi záchranáři může podle Klusáka fakt, že skončila výjimka EU ohledně přesčasové práce. Lékaři tak nyní ze svých úvazků nepokryjí to, co zvládli předtím. Zároveň díky vyhlášce z roku 2011 mohou nelékařští zdravotníci dělat některé úkony, které mohli provádět jen lékaři. „Nelékařští pracovníci mohou resuscitovat, napíchnout žílu, intubovat, podat některé léky a další po poradě s lékařem. Lékaři jsou potřeba zhruba u deseti až 15 procent všech výjezdů záchranky,“ řekl Klusák. Reorganizace se týká podle něj zejména těch základen, které jsou méně vytížené výjezdy, při nichž je lékař potřeba.

Na každou posádku s lékařem připadají v Jihomoravském kraji dvě a více posádek bez lékaře. Rozmístěné jsou podle Klusáka tak, aby celou jižní Moravu pokryly a v případě potřeby k nemocnému lékař přijel. Například břeclavská záchranka bude od srpna posílena o jednu posádku, v Blansku bude také rozšířený režim pro lékaře.

V některých městech se však lidem reorganizace záchranné služby přesto nelíbí. Například v Mikulově vznikla petice za zachování stávající podoby lékařské záchranné služby. ČTK o tom informoval městský zastupitel Vojtěch Jedlička. Podle Klusáka by však přidání lékaře do Mikulova znamenalo, že ho musí vzít z jiné základny, protože lékaři u rychlé záchranné služby celkově chybí.

V rámci Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje funguje 43 posádek ve dne, v noci je jich o několik méně. Lékařů pracuje u záchranářů 77 až 79. Systém vyjíždění některých posádek bez lékaře testovali záchranáři od nového roku v aglomeraci Brno a podle Klusáka nezaznamenali žádné problémy.

„Situace u nás není výjimečná, k tomuto kroku přistupují záchranky po celé ČR. Chci zdůraznit, že lékařská péče i po tomto opatření plně pokrývá území jižní Moravy,“ uvedl Klusák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?