Záchranka kvůli penězům buší na dveře ministerstva

3. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Provoz hasičů i policie plně hradí stát. My si na sebe musíme 'vydělat'. Zisk závisí na počtu výjezdů hrazených pojišťovnou. Ta nás ale začala vyplácet na základě takzvaných jedinečných čísel. Znamená to...


Českobudějovicko - Územní středisko záchranné služby v krajském městě žádá ministerstvo zdravotnictví o pomoc.

Nedostatek financí na provoz lékařské služby první i rychlé pomoci ji zářím počínaje dostal do platební neschopnosti. Rozpočtový schodek do konce letošního roku činí 7 miliónů Kč. ČbL to včera řekl ředitel střediska Jan Tuček.

„Dal jsem ekonomickému oddělení za úkol vyrobit krizový rozpočet. Teprve až ho budu mít na stole, můžu rozhodnout, co si ještě můžeme dovolit zaplatit, a co ne,“ rozvedl.

Znamená to, že záchranka může přestat hradit zaměstnancům odvody sociálního a zdravotního pojištění. Zbyde jí pouze na holé platy. Neproplacené mohou zůstat i faktury za vodu, elektřinu či plyn.

Územní středisko letos hospodaří s rozpočtem 51 miliónů Kč. Deficit záchranky do konce roku dělá čtyři a lékařské služby první pomoci tři milióny korun. Peníze by měl uhradit jeho zřizovatel, tedy stát.

Nepříznivou finanční bilanci dle Tučka způsobuje nevýhodný způsob platby a konec proplácení zdravotních pojišťoven u všech výjezdů.

„Provoz hasičů i policie plně hradí stát. My si na sebe musíme 'vydělat'. Zisk závisí na počtu výjezdů hrazených pojišťovnou. Ta nás ale začala vyplácet na základě takzvaných jedinečných čísel. Znamená to, že pokud vezeme jednoho pacienta více než jedenkrát do měsíce, nedostaneme už za tento výkon zaplaceno,“ vysvětluje.

Zdroj financí od největšího plátce záchranky, pojišťoven, tak klesl, aniž by stát rozdíl dorovnal.

Zvýšit tlak na ministerstvo zdravotnictví přislíbil jihočeský hejtman Jan Zahradník. „Zřizovatelem záchranné služby se kraj stane teprve od příštího roku. I tak se ale chystáme v této záležitosti na ministerstvu apelovat,“ uzavřel.

RADEK ŠÍMA, Českobudějovické listy, 3.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?