Záchranka potřebuje čtrnáct nových lékařů

17. 1. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská záchranka potřebuje od nového roku čtrnáct nových lékařů. „Takový počet doktorů potřebujeme proto, abychom mohli naplnit Zákoník práce,“ konstatoval radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).


Snaží se o nábor

„Už v minulosti jsme měli zásadní problémy s obsazením postů interních lékařů. Proto jsme se letos dohodli, že se budeme snažit o nábor nových doktorů,“ informoval náš Deník Martin Netolický.

Podle jeho slov však současný stav nemá zásadní vliv na chod záchranky v Pardubickém kraji. „Služby zajišťují v běžné pracovní době interní zaměstnanci. Mimo standardní pracovní dobu jsou najímáni externí doktoři,“ vysvětlil krajský radní zodpovědný za zdravotnictví.

Pokud by se záchrance podařilo nové doktory „ulovit“, znamenalo by to zcela jistě zvýšenou zátěž pro rozpočet záchranky. „Rozpočet Pardubického kraje, který záchranku zřizuje, už byl schválen. Ředitel záchranky byl srozuměn s tím, že žádné další navýšení prostředků nebude. Pokud by přišlo čtrnáct nových lékařů, je jasné, že by to mělo nějaký finanční dopad,“ podotkl Martin Netolický.

A co pohotovost?

Naopak žádné výrazné změny se podle jeho slov nechystají v případě pohotovostí.
„Počítáme se stejným rozsahem služeb jako loni,“ potvrdil krajský radní zodpovědný za zdravotnictví.

Kdo zajistí služby?

„Lékařskou službu první pomoci by měla zajišťovat Pardubická krajská nemocnice. Ta by měla mít ve své režii i stomatologickou pohotovost v případně západní části kraje, konkrétně tedy Pardubicko a Chrudimsko. V případě Svitavska a Orlickoústecka jsme domluveni na tom, že nám tuto službu pokryje rozpis služeb vytvořený stomatologickou komorou v Litomyšli,“ uzavřel Martin Netolický.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?