Záchranka svými vozy nepokryje tři okresy

26. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeskému kraji chybí ve třech ze sedmi okresů čtyři stanoviště zdravotnické záchranné služby, která by poskytla lékařské ošetření občanům ve stanovenou dobu...


Jižní Čechy - Kraji chybí ve třech ze sedmi okresů čtyři stanoviště zdravotnické záchranné služby, která by poskytla lékařské ošetření občanům ve stanovenou dobu. Dvě na Českokrumlovsku a po jednom na Písecku a Jindřichohradecku.

Pracovníci zdravotnické záchranné služby (ZZS) nejsou schopni poskytnout pacientovi v Kaplici a na Lipensku v okrese Český Krumlov, v oblasti Čimelic na Písecku a v lokalitách Suchdola nad Lužnicí a Českých Velenic na Jindřichohradecku přednemocniční neodkladnou péči do patnácti minut od přijetí tísňové výzvy. Brání jim v tom dlouhá dojezdová vzdálenost.

Na vybudování čtyř nových stanovišť ZZS, která by situaci řešila, nebude mít kraj v příštím roce, kdy ZZS přejde do jeho správy, dostatek prostředků. JDB to potvrdil vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví při krajském úřadě Zdeněk Hejduk.

Jejich místo v uvedených oblastech suplují lékařské služby první pomoci a praktičtí lékaři.

„Čtyři nová stanoviště by vyšla na 40 až 50 miliónů korun. Kraj ale takovou částku nemůže ze svých peněz uvolnit,“ konstatuje Hejduk.

Díru v rozpočtu, jak dále řekl, se bude snažit zacelit s pomocí státu. Od května, kdy na nepříznivý stav pracovníci krajského úřadu upozornili vládu, se jim zatím ale nedostalo žádné odpovědi. Kraj by celou situaci rád začal řešit již v příštím roce.

Ředitel písecké záchranky Vratislav Němeček Hejdukova slova o dlouhé dojezdové vzdálenosti jenom potvrdil s tím, že zraněný člověk ale bez ošetření nezůstane.

„Akutní případy na Čimelicku řeší přes den praktický lékař, v odpoledních hodinách, přes noc a o víkendech tamní stanice první pomoci,“ uklidňuje.

„Neznamená to, že bychom na místo nejeli. Dorazíme tam pouze později,“ dodal.

Obdobná situace panuje i na odlehlých místech Českokrumlovska. Pracovnice dispečinku záchranky v okresním městě se nechala slyšet, že by zřízení stanovišť ZZS v Kaplici a na Lipensku kvitovali s povděkem.

V oblasti přehrady by měl záchranné službě v budoucnu navíc aktivněji vypomáhat i vrtulník z Hosína.

Se záměry kraje budovat nová stanoviště naopak nesouhlasí ředitelka záchranné služby v Třeboni Jana Bínová. „V létě se do okolí Suchdola nad Lužnicí i Českých Velenic dostaneme bez problémů. V zimě nám vypomáhají praktičtí lékaři. Budovat tedy nějaké nové stanice považuji za vyhozené peníze,“ soudí.

V budoucnu vidí i jiná řešení. Po vstupu ČR do Evropské unie by tyto služby prý mohla vykonávat nemocnice v rakouském Gmündu, která projevila zájem.

Českobudějovické listy, 26.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?