Záchranka v Karlovarském kraji přejde plně na model rendez-vous

10. 7. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba v Karlovarském kraji přejde do konce letošního roku plně na model rendez-vous. V něm lékaři nebudou jezdit se sanitkami, ale budou k případům jezdit nezávisle na sanitkách v jiných autech.


Celkem by kraj mělo obsloužit pět lékařů, řekl novinářům náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Systém rendez-vous karlovarská záchranka postupně zavádí už několik let. „Je to běžný model i v jiných krajích. V situaci, kdy nemáme dostatek lékařů, to řeší i tento problém,“ uvedl Čermák.

Dosud jezdili lékaři v sanitě k jednotlivým případům. To ale znamenalo, že museli sanitkou také dojet zpět na základnu, aby se mohli vydat k jinému pacientovi. „Nyní vyjede na místo sanita a s ní i lékař v jiném voze. Pokud bude potřeba u dalšího případu, může rovnou vyrazit a až na místě se setká s jinou sanitkou,“ popsal Čermák.

Záchranná služba v Karlovarském kraji má nyní 11 výjezdových stanovišť. Pět lékařů bude mít kraj rozdělený na oblasti. Lékař navíc nemusí vyjíždět ke každému případu, ale jen k těm závažným. U většiny pacientů, u kterých záchranka zasahuje, zajistí pomoc vyškolený záchranář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?