Záchranná péče v USA je podle odborníků ve velmi špatném stavu

19. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký systém neodkladné zdravotnické pomoci - od tísňového volání až po pohotovostní příjmové ordinace v nemocnicích - se nachází v nebezpečném stavu krize, konstatovala odborná zpráva zveřejněná tento týden v USA. Systém selhává nejen při zvládání každodenních případů, ale mohl by zkolabovat i tváří v tvář velkým neštěstím...


jako jsou následky hurikánů, propuknutí epidemií nebo teroristické útoky. Uvedl to ve své studii Institut lékařství (Institute of Medicine, IOM), který je poradním orgánem americké vlády.

Zpráva podle tisku upozornila především na potíže s umisťováním nemocných nebo zraněných na pohotovostním oddělení nemocnic. V průměru každou minutu je sanitka s pacientem přesměrována do jiné nemocnice, protože pohotovost je údajně přeplněná a nemůže dalšího člověka přijmout.

IOM popisuje, jak skryté nedostatky zdravotnického záchranného systému ovlivňují stovky tisíc životů ročně. „Představy veřejnosti a skutečný stav se v mnoha případech rozcházejí. Na řadě míst se pod povrchem skrývá krize,“ prohlásil Gail Warden, šéf odborné skupiny IOM, která studii vypracovala.

Množství pohotovostních oddělení stěží zvládá běžný přísun pacientů, dětem se ne vždy dostane dobré péče a kvalita záchranných postupů je proměnlivá, cituje deník USA Today ze zprávy.

Odborníci z předních lékařských a vědeckých pracovišť také poukázali na značné místní rozdíly v kvalitě a dostupnosti život zachraňující péče. Města mají zpravidla systém propracovanější, zatímco celé regiony ho „ještě mohou zlepšovat“. Pokrok by se „měl vystavět na ostrůvcích dokonalé péče, které už existují“, domnívá se člen vedení IOM Brent Eastman.

Institut ve své zprávě doporučil ukončit praxi, kdy jsou pacienti ve vážném stavu odmítáni pohotovostními odděleními kvůli nedostatku místa. Navrhl rovněž mimo jiné vytvořit federální úřad pro neodkladnou lékařskou péči, finančně podpořit zvýšení kvality pediatrické záchranné péče, ustavit státní dohled nad leteckou záchrannou službou a sestavit ukazatele výkonnosti záchranné péče.

Zvýšit by se mělo také financování systému zdravotnické první pomoci z hlediska možných neštěstí velkého rozsahu. „Nejsme připraveni. Snažíme se přežívat ze dne na den,“ poznamenal v této souvislosti Brent Eastman.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?