Záchranná služba hledá peníze na výplaty

20. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna začala záchranářům strhávat z plateb dvě stě dvacet miliónů kvůli špatnému účtování. Vedení záchranek zatím neví, z čeho zaměstnancům zaplatí příští měsíc výplaty...


Olomouc, Č. Budějovice - Záchranné služby dostaly od Všeobecné zdravotní pojišťovny jen polovinu plateb. Kraje musí peníze doplatit ze svého.

Záchranné službě v Olomouci chybí na účtu milión a sto tisíc korun. Minulý týden totiž dostala od Všeobecné zdravotní pojišťovny jen polovinu platby nárokované za listopad. Lidé z vedení záchranky zatím nevědí, z čeho zaměstnancům zaplatí příští měsíc výplaty.

Dalším čtyřem záchrankám v kraji dosud žádné peníze nechybějí, ale příští měsíc je čeká stejný problém. Pojišťovna totiž začala záchranářům strhávat z plateb 220 miliónů korun. VZP peníze vymáhá na základě právního výkladu Ministerstva financí jako nesprávně vyúčtované.

„Přestat jezdit pro pacienty v akutním stavu nemůžeme. Nejde ani plošně snížit zaměstnancům platy nebo omezit provoz. Budeme si muset vzít úvěr nebo kraj peníze bude muset někde najít, plníme jeho objednávku,“ uvedl ředitel olomoucké záchranky Michael Fischer.

Hrozí obrovské zadlužení záchranek

„Pokud se peníze budou strhávat z plateb, bude to znamenat výrazné vnitřní zadlužení a záchranky tak dopadnou stejně jako krajské nemocnice,“ říká Marek Slabý, šéf táborské záchranky, která nyní našla na účtu místo šest set padesáti tisíc jen polovinu a vrátit má přes tři a půl miliónu korun.

Sedmnáct miliónů korun má vracet také záchranka v Českých Budějovicích, která má padesátimiliónový rozpočet. Jihlavská a novoměstská záchranná služba mají vrátit deset miliónů korun, což je polovina jejich ročního rozpočtu.

Názory jednotlivých ministerstev jsou protichůdné

V letech 2000 a 2001, které jsou podle VZP špatně zúčtované, záchranné služby spravoval ještě stát. Názory státních úředníků se nyní na nové vyúčtování různí. Ministerstvo zdravotnictví říká: nic neplaťte. Ministerstvo financí naopak tvrdí: zaplaťte.

Počet záchranných služeb v ČR: 80

Počet záchranných služeb s chybným vyúčtováním: 44

Celková suma, kterou VZP požaduje: 220 miliónů korun

Záchranky, které tvrdí, že výklad ministerstva je nesprávný, s pojišťovnou jednají od prosince.

Všeobecní zdravotní pojišťovna přestala peníze posílat na účty záchranářů i přes mnohá odvolání. Záchranky tvrdí, že to může vést k jejich kolapsu. „Je to nejhorší situace za posledních čtrnáct let. Už dnes máte termíny výplat na konci měsíce bez záloh, nestíháme přijet k pacientovi do patnácti minut a mnohde jsou ve službě jen dva lékaři na celý okres,“ uvedl Petr Žák, prezident Asociace záchranných služeb.

Peníze se budou muset vzít jinde

Nedostatek peněz olomoucké záchranky brzy pocítí i ti obyvatelé Olomouckého kraje, kteří její služby dosud nikdy nevyužili. Jejich regionální správa jim nebude moci zaplatit některé projekty ve školství, kultuře nebo dopravě za 39 miliónů korun, jak si v rozpočtu naplánovala.

„Musíme peníze doplatit a sáhnout do jiných oblastí, kde nemáme účelově vázané finance,“ potvrdil mluvčí krajského úřadu Tomáš Kocych. Olomoucký kraj proto, stejně jako i další, chystá žalobu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zodpovědnost za problémy odmítá. „Je to jejich právo, ale měly by se spíš soudit s ministerstvem, ne s námi. Pro nás není suma 220 miliónů při obratu 96 miliard podstatná. Ovšem za to, že nebudeme peníze požadovat, nám od státu hrozí sankce stejně jako jim,“ tvrdí mluvčí VZP Jiří Suttner. Zároveň potvrdil, že VZP začne uzavírat se všemi záchrankami postupně smlouvy, které změní paušální způsob platby na výkonový.

„Vše se přesněji vyúčtuje a bude to spravedlivé, říká VZP. „Není to řešení a vezme nám to další peníze,“ říkají záchranky.

Martina Macková, Tomáš Fránek, Hospodářské noviny, 20.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?