Záchranný kruh pro zdravotnictví musí hodit Holcát

30. 8. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Potápějící se zdravotnictví, jak ho vidí zástupci nemocnic a největší favorit nadcházejících voleb ČSSD, musí zachraňovat ještě současná vláda. ČSSD vyzvala ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta, aby pro zdravotnictví neprodleně zajistil miliardy nutné k přežití do konce roku.


Celková ztráta nemocnic překročila v prvním pololetí tohoto roku 2 miliardy korun, ve druhém pololetí prý může být situace ještě horší. Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček spatřuje řešení finanční krize českých nemocnic ve třech krocích, které si již ve svém programu vytkl i ministr v demisi Martin Holcát.

Tři nejisté kroky do bezpečí

Nejsnazší variantou, kterou lze podle Němečka realizovat v řádech několika týdnů, je prý návratná překlenovací půjčka zdravotním pojišťovnám (zejména VZP), další fáze by měla spočívat v odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Posledním a z hlediska financování zdravotnictví dlouhodobějším řešením je navýšení plateb za státní pojištěnce – s tím lze ale kalkulovat až pro rok 2014.

Obě posledně jmenovaná řešení přitom navrhoval už bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), ale nepochodil u svého stranického kolegy a někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Současný strážce státní kasy Jan Fisher má podle Holcáta pro situaci ve zdravotnictví větší pochopení a šance k nalezení potřebných prostředků jsou tedy výrazně vyšší.

Dno na dohled

Řada nemocnic je podle Svatopluka Němečka nucena kvůli krizovému nedostatku financí omezovat dražší a složitější zdravotní péči. „Někteří pacienti tím mohou být poškozeni kvůli pozdějšímu ošetření nebo prodlevě v dodání léku. Za první pololetí letošního roku dosáhl hospodářský výsledek nemocnic ztráty 2 miliard korun a jejich platební schopnost se dále výrazně zhoršuje. ČSSD je kritickou situací českých a moravských nemocnic znepokojena, naší prioritou je zajistit kvalitní a dostupnou zdravotní péči pro všechny,“ uvedl na tiskové konferenci Němeček.

Jeho slova potvrzují i zástupci nemocnic. Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha jsou nemocnice už téměř na samém dně. „V našich nemocnicích rostou vnitřní dluhy, nemáme prostředky na investice a nejsme už ani schopni dostát slibům, vyplývajících z memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví. Mezi zaměstnanci panuje oprávněná nespokojenost,“ vylíčil atmosféru v nemocnicích Sohlich.

Nespokojení však nejsou pouze zaměstnanci. Podle předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslavy Kunové jsou touto situací negativně dotčeni i někteří dodavatelé. „Závazky po lhůtě splatnosti stouply mezi prvním pololetím roku 2012 a 2013 o 252 procent. Začíná docházet k odkupu pohledávek neznámými subjekty. Situace může být brzy velmi nepřehledná,“ varovala Kunová.

Nevinní viníci

Z pohledu ČSSD je viníkem „kritického stavu“ jednoznačně bývalá Nečasova vláda a zejména pak vedení ministerstva zdravotnictví v čele s Leošem Hegerem.

„Jeho základní povinností bylo zajistit alespoň minimální objem financí pro systém veřejného zdravotnictví tak, aby byla zajištěna pacientům dostupná kvalitní zdravotní péče. Ministr nebyl schopen prosadit navýšení platby za takzvané státní pojištěnce alespoň o inflaci, která se naposledy valorizovala v roce 2009. Kromě toho zdravotnictví přišlo o více než 6,6 miliardy korun v důsledku zvýšení DPH. Ani v této záležitosti nedokázal bývalý ministr hájit oprávněné potřeby pacientů a alespoň zčásti tento vliv kompenzovat. Důsledkem je narůstající 8–10 miliardový deficit v systému veřejného zdravotnictví. Drastická úhradová vyhláška ministra Hegera pro rok 2013 způsobila meziroční propad příjmů mnohých nemocnic o více než 10 %, což je v kombinaci s růstem DPH ve zdravotnictví takřka smrtící koktejl,“ udeřil na bývalého šéfa resortu Němeček.

Leoš Heger si ovšem tuto kritiku nepřipouští a vnímá ji především jako součást volební kampaně sociálních demokratů.

„Strašení, jehož jsme byli svědky na dnešní tiskové konferenci, je součástí předvolební strategie sociální demokracie – zveličováním problémů vyvolat v národu pocit, že situace je krizová, po volbách udělat marginální opatření, změnit rétoriku, a mluvit o skvěle fungujícím systému, který vzniknul díky krokům nové vlády. Tento přístup má vyvolat v lidech strach a levici přinést hlasy. Není však korektní,“ má jasno Heger, který situaci ve zdravotnictví nevidí tak kriticky.

„To, že je české zdravotnictví kvůli ekonomické krizi ve finanční tenzi, je pochopitelně pravda. Zdravotnictví však ve srovnání s ostatními obory, kde dochází k masivnímu propouštění, zavírání továren a snižování platů, tuto krizi zvládá velmi dobře. Zdravotnická zařízení nekrachují a dále poskytují špičkovou péči na úrovni vyspělé Evropy. Za to patří velký dík všem zdravotníkům. Jaké nabízí sociální demokracie řešení? Dolití peněz – aniž by bylo zřejmé, na čí úkor,“ uzavírá bývalý ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?