Záchytky bude smět kraj i spolufinancovat či provozovat smluvně

11. 6. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli rozšíření právních forem bude moci kraj rovněž spolufinancovat ty záchytné stanice, které budou zřízené fyzickou či právnickou osobou. Navrhované změny jsou součástí novely "protikuřáckého zákona". Kraj bude mít možnost spolupracovat i s nevládními subjekty...


Na provozu záchytných stanic by se mohli v budoucnu podílet i soukromníci. Kraje zodpovědné za jejich zřizování by mohly provoz zajistit též smluvně u jiného poskytovatele. Kvůli rozšíření právních forem bude moci kraj rovněž spolufinancovat ty záchytné stanice, které budou zřízené fyzickou či právnickou osobou. Navrhované změny jsou součástí novely takzvaného „protikuřáckého zákona“, který přijali poslanci. ČTK to řekl hlavní navrhovatel novely a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS).

Podle něj nyní v některých krajích záchytné stanice chybí, obvykle z finančních důvodů. „Stanic bylo málo, protože byly podfinancované,“ řekl.

Novela umožňuje, aby měl kraj možnost spolupracovat i s nevládními či soukromými subjekty. „Nemusí to zřizovat sám, tu záchytnou stanici, ale může třeba si najít provozovatele, může si najít nějakou nadaci, charitu, sdružení, a ty kompetence jim přenechat,“ vysvětlil Šťastný a dodal, že současně se bude moci kraj v budoucnu podílet na spolufinancování. Dosud musely provoz stanice kraje dotovat samy.

Navrhovaná předloha mění i podmínky fungování záchytných stanic. Ruší podmínku dojezdové vzdálenosti do stanice 45 minut. „Povinnost dojezdnosti tam byla už v minulosti dávno a teď se ruší, protože není možné to dosáhnout vůbec,“ řekl Šťastný, podle něhož nakonec zákon stejně nebyl dodržován a ani v současné praxi nefunguje. Teď se počítá, že mezi jednotlivými poskytovateli vznikne trh, takže opatření nebude potřeba, uvedl.

Současně se má zrušit omezení týkající se věcného, personálního a technického vybavení záchytné stanice. „To je jenom technická věc týkající se vyhlášky, protože mezitím vyšly nové vyhlášky, které to vybavení úplně ruší,“ vysvětil poslanec.

Předlohu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Zákon by měl nabýt účinnosti od července 2010.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?